V dubnu se jela druhá největší rally světa – Marocco Desert Challenge. Zatímco v roce 2017 česká posádka Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem v rally zvítězila, v roce 2018 zde zažila vážnou nehodu ve 180 km/h. Posádka sice vyvázla bez vážnějších zranění, ale Ford Ranger Dakar – Bestie byl v podstatě na odpis. Téměř rok trvala jeho „oprava“ a nyní se z původního vozu zrodil nový vůz Ford Ranger Dakar – Phoenix a jeho první závod byl právě zde.

Závod však měl stresující i začátek, jestli se vůbec posádka dostane včas do Maroka, a ve vlastním závodě se vyskytly technické problémy a dokonce i požár vozu v jedné z etap. Ano, i zde posádka dodržela jejich motto, které přijali na Dakaru 2018 „Nikdy to nevzdám.“ I přes obrovskou penalizaci 30 hodin skončili celkově Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem na 26. místě. Ve své kategorii T1.1 byli dokonce devátí!

To už je pořádný důvod si popovídat se spolujezdcem, navigátorem a i mechanikem Davidem Křípalem.

Nedávno jste se vrátili z Maroka, jak se cítíš?

Závod Morocco Desert Challenge opět naplnil veškeré naše očekávání, byl velmi náročný, dlouhý s velkou konkurencí, bezkonkurenční atmosférou a zaměřený hlavně na závodění – takže jsme si perfektně zazávodili a Maroko nám opět ukázalo svoji velikost a krásu. 

Kdy jste měli jasno, že se do Maroka vydáte se svým Fordem?

Rozhodnutí padlo zhruba tři dny před odjezdem, bylo to v době, kdy Ford Phoenix byl stále v rukách mechaniků v Portugalsku a my vůbec nevěděli, jak daleko je jeho finální fáze dokončení.

Stihli jste Phoenixe otestovat nebo jste s ním vyjeli rovnou do závodu?

Test jsme měli určitě v plánu a měli jsme pro něj vyhrazený téměř celý den. Říkám téměř, ale věděli jsme, že pouhý jeden den je na test zcela nově postaveného auta málo. Museli jsme vyjít s tím, co nám situace dovolovala. Nakonec jsme neměli k dispozici na test ani ten jeden den. Bohužel se práce na Fordu Phoenix protáhly a při příjezdu do Portugalska, když jsme ho poprvé uviděli, v nás panovaly smíšené pocity, zda bude vůbec možné odstartovat. První start a první ujeté metry Fordu Phoenix padly nakonec pouhé dva dny před samotným startem závodu v době, kdy jsme již museli okamžitě odjet na trajekt. Samotný, opravdu velmi krátký test, proběhl na marocké dálnici během cesty z trajektu do Agadiru – kde probíhaly administrativní a technické přejímky.

Jaké jste měli ambice na tento závod, jsi spokojen s výsledkem?

Závod Morocco Desert Challenge je jedním z největších závodů světa a moc dobře jsme si uvědomovali jeho nástrahy, obtížnost i sílu konkurence. Pochopitelně jsme do závodu jeli s cílem vybojovat co nejlepší umístění. V daný okamžik jsme do závodu dali maximum, co jsme mohli – a když říkám dali, myslím tím jak nás s Tomášem, tak i naše mechaniky, kteří odvedli naprosto neuvěřitelnou práci a mnohokrát pracovali na autě od odpoledních hodin až do samotného rána. Vím, že jsme do závodu dali všichni své maximum a s ohledem na všechny události jsme s výsledkem určitě spokojeni, protože se nám podařilo navzdory všem překážkám dorazit do cíle.

Co se Ti honilo hlavou na startu první etapy?

Start do první etapy byl pro nás hodně hektický, počáteční emoce a napětí ze samotného závodu rychle vyhnala z hlavy závada v podobě výrazně unikajícího motorového oleje během příjezdu na start. V tu chvíli bylo dokončení i první etapy velmi v nedohlednu. Naštěstí Ford Phoenix vydržel a nám se povedlo dorazit do cíle první etapy.

Jak fungovalo nové auto? Jste s ním spokojeni?

Ford Phoenix nás dovezl do cíle, a to je hlavní. Objevilo se několik závad, které nás stály zajímavé umístění, nicméně s ohledem na situaci během jeho stavby a zejména nedostatek času pro pořádné otestování jsme s tímto rizikem museli počítat. Naštěstí se nám podařilo všechny závady odstranit a zároveň již teď víme co je potřeba změnit, aby se podobné závady neobjevily. Takto to zní velmi lehce, nicméně při jedné z nejvážnějších závad – požáru auta v dunách – jsme zažili doslova velmi horké chvíle, kdy jsme bojovali o všechno!

Na kterých dalších závodech Vás můžeme vidět?

Věřím, že se určitě objevíme na vybraných evropských závodech Baja.

Říkáte Fordu stále Bestie nebo si vysloužil novou přezdívku?

Nový Ford nese jméno Ford Phoenix. Zda je to úplně šťastně zvolený název, by mohlo být po události v Maroku otázkou, nicméně věříme v to, že tímto je již s dokazováním původu jména konec. 

Neplánujete udělat nějakou besedu? Popř. i někde ukázat nového Phoenixe?

Nejbližší setkání s fanoušky je již velmi blízko a tím bude motoristická show v Praze – Legendy 2019. Tam bude k vidění jak nový Ford Phoenix, tak i naše týmové zázemí.

Jak moc se liší navigace v Maroku a na Dakaru?

Navigace na soutěžích tohoto typu je naprosto stejná, a proto je účast na takových závodech velkou zkušeností a tréninkem na samotnou rally Dakar. 

Oproti minulému ročníku byl roadbook napsán lépe nebo i letos na Vás čekaly nebezpečné nástrahy, které nebyly označeny?

Cross Country Rally je stále rally tzv. na oči, zároveň marocké pisty a řečiště jsou mnohdy velmi zrádné a i v letošním roce na jejich nástrahách skončilo mnoho favoritů závodu. Nicméně musím říci, že podrobnost a přesnost roadbooku pro Morocco Desert Challenge opět potvrdila vysokou úroveň závodu. Roadbook je od organizátora udělán opravdu velmi precizně, nicméně příroda je velmi silná a nečekané změny počasí třeba i během závodu mohou na trati vytvořit nepřehledná a v horším případě i velmi nebezpečná místa.

Využil si zde nějaké získané zkušenosti ze závodu v Abu Dhabi s Martinem Prokopem?

Každý odjetý závod je velmi cennou zkušeností pro účast na takto těžkém závodě, proto jsem velmi rád za každý odjetý závodní kilometr.

Máte v plánu něco přidat nebo změnit i na Phoenixovi?

Na Fordu Phoenix mají teď naši mechanici opět mnoho práce, zároveň v tuto chvíli již víme o změnách, které je potřeba udělat ať již s ohledem na funkčnost nebo zefektivnění práce mechaniků.

Navigovat na takových závodech musí být velice náročné. Při velkých rychlostech musí být i složité Tomášovi vysvětlit, kudy kam. Máte mezi sebou nějaký specifický slovník? Pokud ano, můžeš nám prozradit nějaká slovní spojení?

Navigace má svoje pravidla, která jsou již dána oficiálními značkami používanými v roadbooku. K tomu pochopitelně máme s Tomášem svůj slovník, který pomůže jednotlivé situace více přiblížit a nachystat se tak na blížící se nebezpečí nebo změnu směru. Je to například: Y Levá, Schod dolů na tři, řečitě rozbité na jedna, vegetace rozbitá na 2 apod. kdy číslovky určují míru nebezpečí.

Děkujeme všem našim fanouškům a čtenářům za velkou podporu a do dalších závodů dáme opět maximum.

Děkuji za rozhovor a přeji celé posádce hodně dobrých umístění a hlavně kolama dolů!

Související obrázky: