O víkendu 27. a 28. července 2019 se do autokrosového areálu v Poříčí nad Sázavou sjelo mnoho fanoušků autokrosu, aby se zúčastnili Mistrovství zóny střední Evropy. Toto závodiště nazývané „Homolka cross aréna“ se nachází také nedaleko Prahy a v minulosti zažívalo i Mistrovství Evropy. Nyní se zde pravidelně pořádá Mezinárodní mistrovství České republiky a výše zmíněné Mistrovství zóny střední Evropy.

Divácky je trať zajímavá, protože z většiny míst je vidět téměř celá trať a vzhledem k velmi dlouhé startovací rovince bývají i starty dost dramatické a napínavé. Z pohledu jezdců je trať spíše technická.

Do závodu bylo přihlášeno mnoho jezdců i zvučných jmen, takže se celou sobotu a nedělní dopoledne jezdily rozjížďky o postup do semifinálových a nakonec do finálových jízd.

Divácky nejzajímavější bývá divize Super Buggy, jejichž motory dosahují výkonů až 650 koní! V této divizi byli samozřejmě zastoupeni i naši jezdci včetně reprezentantů, ale navíc zde startovalo několik zahraničních jezdců. Mezi nimi byl i jezdec, který aby zde mohl startovat, musel ujet z rodného Španělska plných 2 100 km! Jmenuje se Carlos Hernando a je z týmu Desmasa HS Racing a ve finále skončil na krásném čtvrtém místě.

Carlos Hernando ale nebyl jediným cizincem na startovním roštu. Mohli jste vidět také závodníky z Itálie, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Ukrajiny. Celkem zde závodilo 143 závodníků! I letos mezi nimi byl legendární Jaroslav Hošek, který i přes svých 74 let postoupil až do finále, ve kterém se umístil na výborném pátém místě mezi 21 jezdci. Tato legenda na poříčském závodišti startovala již po 42 v řadě po sobě. Přitom počet jeho startů na zdejší trati je vyšší než věk některých jeho soupeřů. Pro vítězství v této prestižní kategorii Super Buggy si nakonec po dramatických soubojích dojel Zdeněk Antony.

Přes počasí plné zvratů se na nedělní závody přišlo podívat více než tři tisíce diváků, kteří svým fanděním dotvářeli perfektní atmosféru.

Souhrn všech výsledků je zde.

Související obrázky: