Na konci prázdnin, když se u nás jede ME Truck v Mostě, v polském Štětíně startovala ORLEN Baja Poland. A právě sem jsme si to letos namířili místo Mostu, kde jsme fotili v několika předcházejících letech.

Do letošního závodu se přihlásilo téměř sto posádek. Mezi nimi byly také čtyři posádky z České republiky – Jan Velička na stroji Yamaha Raptor YFM 700 R v kategorii Q2, v kategorii T1.2 jel Petr Hozák a René Kilián z Rockstar energy ave teamu na Hummeru H3 RS. V nejsledovanější kategorii FIA T1 jsme pak sledovali posádku Miroslav Zapletal a Marek Sýkora z týmu Offroad sport na Fordu F150 EVO. Posledním zástupcem byl tým Martina Macíka s Františkem Tomáškem a Davidem Švandou na IVECO Powestar v kategorii kamionů. Škoda, že Karel nemá konkurenci a jel v této kategorii sám.

O body do Světového poháru FIA v cross-country rally se spolu utkávají dosud vedoucí argentinská dvojice Orlando Terranova a Bernard Ronaldo Graue na Mini All4Racing. Na podobném stroji Mini jede také Kuba Przygoński a Timo Gottschalk, kteří před tímto závodem byli na čtvrtém místě za Vladimírem Vasiljevem s Vladimírem Zhiltsovem na Toyotě Hilux Overdrive a naším Martinem Prokopem. Martin Prokop dal bohužel přednost jinému sportu před touto bajou, takže je pravděpodobné, že na třetím celkovém místě se neudrží. Hvězdnou šestku ještě doplňují posádky Krzysztof Hołowczyc a Łukasz Kurzeja na voze Mini John Cooper Works Rally a Benediktas Vanagas se Sebastianem Rozwadowskim na Toyotě Hilux Overdrive.

Ale nepředbíhejme, dnes vše teprve začíná. Dnes proběhl úvodní ceremoniál a první krátká etapa rozhodla o startovním pořadí.

A na závěr několik zajímavostí:

  • ORLEN Baja Poland se letos jede již po jedenácté.
  • Celková délka závodu je 843,95 km včetně sedmi rychlostních zkoušek o celkové délce 541,86 km.
  • Věděli jste, že Krzysztof Hołowczyc získal rekordních pět vítězství v ORLEN Baja Poland? Je tak nejúspěšnějším jezdcem tohoto závodu.
  • V tomto závodě Krzysztof Hołowczyc startoval již desetkrát! Tedy ve všech ročnících závodu.
  • Závodu se zúčastní hned tři vítězové Světového poháru FIA v terénních soutěžích – Hołowczyc, Przygoński a Vasiljev.
  • Na závod se sjeli závodníci z 15 různých zemí světa!
  • Nejvzdálenějším účastníkem je argentický jezdec Orlando Terranova, který to má domů do Mendozy vzdušnou čarou plných 12.480 km.
  • Mezi závodníky také najdete 12 žen.
  • Etapa probíhající ve vojenském rostoru v Drawsku Pomořskie o délce přes 220 km je druhou nejdelší etapou světového poháru v této sezoně Baja Rally.

Výsledky po prologu:

  1. Przygoński/Gottschalk (MINI John Cooper Works Rally) 5:59,2 s
  2. Hołowczyc/Kurzeja (MINI John Cooper Works Rally) +2,5 s
  3. Zapletal/Sykora (Ford F150 Evo) +8,6 s
  4. Vanagas/Rozwadowski (Toyota Hilux) +10,8 s
  5. Wasiliew/Żilcow (Toyota Hilux) +17,5 s
  6. Małuszyński/Małuszyńska (MINI John Cooper Works Rally) +20,7 s
  7. Terranova/Graue (MINI All4Racing) +23,9 s
  8. Molgo/Jandrowicz (Ford F150) +25,5 s
  9. Hozák/Kilian (Hummer H3 RS) +39,6 s
  10. Navarro/Sola (Can-Am Maverick X3) +39,7 s

Kompletní aktualizované oficiální výsledky můžete sledovat online zde nebo na stránce www.bajapoland.euzde.

Fotografie se připravují a další budou po skončení závodu.

Související obrázky: