První listopadovou neděli patřil mostecký okruh týmu Buggyra Racing Team, který tam slavil již 50. výročí založení značky.

Baghira je jméno černého pantera a kamaráda Mauglího ze známé Knihy džunglí, ale také to bylo skautské jméno Václava Krále, konstruktéra a designéra. Václav Král se v automobilovém průmyslu pohyboval s elegancí a šarmem již na konci šedesátých let minulého století a roku 1969 založil firmu Baghira. Od roku 1990 spolupracoval s Martinem Kolocem. V roce 1999 Martin Koloc ukončil se dvěma mistrovskými tituly z ME tahačů (z let 1995, 1996) a vzápětí zakládá Buggyra Racing Team. V tomtéž roce mu Václav Král předal i značku Baghira, jejíž název byl upraven na dnešní Buggyra. Logo však zůstalo stejné, protože vyjadřuje kontinuitu značky. Václav Král pro Buggyru pracoval až do roku 2005. A nyní již k aktuálnímu výročí značky. 

Celé závodiště představovalo divákům značku Buggyra. Probíhala zde výstava k 50. výročí založení týmu Buggyra Racing a to včetně veškeré techniky Buggyra Racing. Také si bylo možné zakoupit řadu upomínkových a reklamních předmětů. Pro děti byla také připravena řada atrakcí včetně skákacího hradu, překážkové dráhy, válení pneumatiky a dětského koutku. Ale také byla propagována bezpečnost silničního provozu v podobě simulátoru převrácení vozidla či simulace použití návykových látek. 

K vidění byla i technika na blížící se rally Dakar 2020, a to včetně Can-Am Buggyra MK50 XRS, který byl zde v Mostě poprvé představen veřejnosti a jehož řidičem je známý jezdec Josef Macháček a navigovat ho bude Vlastimil Tošenovský. Jejich úkolem v prvním roce s SxS na Dakaru bude hlavně důkladně otestovat nový stroj, ale jak řekl Martin Koloc: „Pepa má hlavně sbírat data, ale pokud bude chtít vyhrát, bránit mu rozhodně nebudeme.“

V období příprav na oslavy 50. let od vzniku značky řekl Martin Koloc: „Myslím, že to bude parádní den, který si hodláme užít a zároveň přinese celou řadu novinek z kategorie až revolučních.“ A měl pravdu. Den byl sice zatažený s občasným mrholením, ale v rámci programu se uskutečnila historicky první tisková konference pro veřejnost.

Na konferenci byla stručně připomenuta historie firmy, vzpomenuty tři vývojové generace závodních trucků, přičemž první generaci navrhoval zakladatel firmy Václav Král a další dvě David Vršecký. Třetí generace je naprostá novinka a bude zveřejněna až příští rok.

Pracuje se ale i na dakarském speciálu. Na současném voze byly provedeny oproti loňskému vozu nějaké úpravy, ale pro Dakar 2021 se již nyní pracuje na zcela novém vozidle.

Celý den byl velice zajímavý a pro všechny fanoušky rozhodně přínosný. Škoda jen, že podobné akce nepořádají týmy pro své příznivce každý rok.

Související obrázky: