Na letošní ORLEN Baja Poland 2019 jsme přijeli o den dříve, protože jsme se chtěli podívat i do města. Stejně jsme se ale šli podívat nejdříve do přístavu, kde byl start závodu. Závodníků tam bylo zatím jen pár, ale zaslechli jsme mezi nimi i češtinu, a tak jsme se na chvíli zastavili a seznámili se s čtyřkolkářem Janem Veličkou. Sice jsme ho znali (a fotili) již dříve, ale teď bylo trochu více času, a tak jsme si s tímto šestadvacetiletým sportovcem z  jihočeských Chelčic popovídali:

Jak ses vůbec dostal k závodění?

Když mi bylo Asi 12 let tak jsem chodil obdivovat Michala Záděru jezdícího za Čtyřkolky Bavorov racing team. Zde poprvé začala má touha po čtyřkolkách, ale první stroj jsem si pořídil až ve 21 letech. Závodění začalo prostou výzvou: „Pojeď se mnou na ATV Trial Cup!“, no a tak jsem jel na své první závody. Motivací pro mě bylo, a stále je, získávat zkušenosti a touha se stále zlepšovat.

Co na Tvé ježdění říká rodina?

Ze začátku to rodiče brali tak, že jsem si pořídil hračku, ale nikdy mě v tomto ohledu nepodporovali. Pak přišel ošklivý pád a operace ramene, po které chtěli, abych to prodal a přestal jezdit. Dnes už se smířili s tím, že tím žiji. Mám přítelkyni, která také jezdí na čtyřkolce, takže podpora z její strany je obrovská a za to jsem jí moc vděčný.

Jaký typ závodů jsi jezdil? Začal jsi rovnou s Quad 2?

Začínal jsem na 4×4 na závodě ATV Trial Cup. Tam jsem se hodně naučil, například jak funguje stabilita čtyřkolky a co vše se s ní dá dělat. Na konci roku 2016 přišla myšlenka na první offroad maraton, ale díky zranění těsně před závodem jsem to musel odložit až na rok 2018.

Kolik jsi už jel asi závodů? Počítáš to?

Nepočítám, spíše jsem se hledal v tom, co by mě bavilo a posouvalo dál.

Pamatuješ si na svůj první stroj a první závod?

Ano, moje první čtyřkolka byla Can-Am Renegade 800R, kterou mi půjčil kamarád a závod byl v Kladně ze série ATV Trial Cup.

Na které umístění nebo závod jsi nejvíce hrdý?

Nejvíce hrdý jsem na letošní dálkovou rally Baja Poland 2019, protože to byl můj první dojetý závod podle roadbooku. Skončil jsem tam těsně pod bednou na čtvrtém místě. Následně to je celkové třetí místo v ATV Trial Cup v roce 2016.

Který závod je Tvůj nejoblíbenější?

Nejoblíbenější je silné slovo, protože pokaždé jezdím jinde, ale moc mě baví a líbí se mi trať v Šiklově Mlýnu. Nejvíce sleduji rallye Dakar, to je moje srdeční záležitost, ale zatím jsem tam nebyl.

Jaké stroje jsi zatím vystřídal?

Mám jen jednu výměnu a to přechod z Can-Amu na Yamahu Raptor 700R, která je na dálkové závody to nejlepší. Stačí se podívat třeba na slavný Dakar. Yamahu jsem volil i s ohledem na lacinější servis a jednodušší údržbu stroje než je Can-Am.

Co jezdíš kromě cross-country?

Letos jsem jel jen Winter Race v Šiklově Mlýnu, jeden závod na rally quad Biřkov, třikrát jsem startoval na dálkové rally v Polsku a jednou v Maďarsku. Sezónu zakončím na offroad maratonu v Ředhošti.

Jaké jsi měl letos výsledky?

Letos to bylo hlavně o zkušenostech než o pohárech. Na začátku roku jsme si vyjeli s Pepou Kafoňkem hodně slušné 5. místo na Winter Race v družstvu. Na rally quad Biřkov jsem obsadil 1. místo v kategorii a celkově 2. místo v poháru pořadatele. Na Baja Poland jsem byl čtvrtý v kategorii Q2. Posledním závodem bylo 5. místo v Maďarku na Skuba Cross-Country Gyula.

Jezdíš sám za sebe nebo za nějaký klub?

Jezdím sám za sebe s podporou týmu čtyřkolky Bavorov, kterému za podporu moc děkuji. Dále bych rád poděkoval i Ride Hard za oblečení a ochranu, a také obci Chelčice.

Jaký je Tvůj cíl? Co bys chtěl ještě jet?

Cíl mám ten nejvyšší – alespoň jednou v životě se postavit na start slavné rally Dakar. Cesta k tomu je ještě daleká, ale věřím, že se mi tento sen jednou promění ve skutečnost. Do budoucna bych chtěl jet například Hellas rally, Rallye du Maroc nebo Intercontinental Rally, ale to už koukáme možná až moc dopředu.

Děkuji za rozhovor a jistě se v příštích sezónách ještě potkáme!

Související obrázky: