Po zmatcích těsně před konáním besedy jsme se již potřetí v krátké době setkali v úterní podvečer 26. listopadu 2019 s Ondrou Klymčiwem na jeho besedě s dakarskou tématikou. Po besedě ve Stěžerech v pivovaru Beránek, kde byl hostem Petr Angelo Vlček a v pardubickém Žlutém psu, kde byl hostem navíc i Jiří Moskal, se nyní s Ondrou setkáváme v královéhradecké pivnici v malém pivovaru Klenot, kde pravidelně pořádají setkání se zajímavými lidmi v akci nazvané Debata s Klenotem. 

Pro Ondřeje Klymčiwa, rodáka z východočeských Řečan nad Labem, byly motorky jeho vášní již od mala. Závodil v různých disciplínách, ale nejvíce se mu zalíbily motocyklové rallye, tedy závody cross-country. Záhy se mu v závodech začalo dařit a tak mu závody v České republice nestačily a on se rozhodl vyzkoušet zahraniční závody. Tak proč nezačít hned na Tuareg Rallye v březnu 2013? Ale 7. místem v profi kategorii opravdu překvapil… 

A tak se hlásil do dalších a dalších soutěží, až jednou zákonitě musel přijít Dakar. Ještě více přitvrdil v kondičním tréninku i pilováním techniky jízdy, až se v roce 2015 s číslem 160 postavil na start této nejslavnější, ale také nejtěžší rallye. Startovat 160. ze 161 motocyklových závodníků nebylo jednoduché, ale Ondra trochu riskoval, až nakonec obsadil celkové 20. místo, 8. byl mezi netovárními jezdci a druhý mezi nováčky. V dalších letech pak vyrazil ještě do dalších tří Dakarů. Jeho nejlepším umístěním bylo 11. místo v roce 2017. Pak ale na dalším Dakaru přišel nebezpečný pád s těžkým zraněním, a dnes je Ondra úspěšným manažerem stejnojmenného týmu Ondřej Klymčiw Racing.

A na Dakaru za oponou právě o svých zážitcích z této světoznámé a zároveň nejtěžší rallye světa vyprávěl. I na to „za oponou“ došlo. 

V poslední době jsme byli na několika Ondrových besedách, a je zajímavé, že pokaždé říká něco trochu jiného. Samozřejmě, že ne vše, ale vždy se našlo něco nového a zajímavého.

Související obrázky: