Čtvrtá etapa vedla z města Neom do Al Ula a měřila 676 km. Rychlostní zkouška byla dlouhá 453 km. Trasa vedla převážně po písčitých a štěrkových površích, případně jejich kombinacích. Některé kameny jsou velmi ostré, ale v některých oblastech jsou oválné a poměrně lehké. V každém případě jich tu jsou celá obrovská pole. První jezdci je sice rozhází a na povrchu se objeví písek, ale při předjíždění do nich jezdci stejně musí zajet.

Přitom některé kameny jsou i dost velké avšak ve velkých polích jsou špatně viditelné, a tedy nebezpečné hlavně pro motorkáře. Nejeden motorkář dojížděl etapu se zničenou pneumatikou. Někteří i jen na ráfku. Dnes tak dojížděl například náš Milan Engel z týmu MRG.

V poušti však čeká na jezdce i mnoho dalších nástrah. Věřili byste tomu, že se tam povalují třeba dráty? Někdy několikametrové kusy, jindy smotané v kolech, vždy však maskované pískem. Přesvědčil se o tom i Zdeněk Tůma z BARTH racing, když po přejetí takovéhoto ostrého drátu dojížděl etapu na propíchnutých obou zadních pneumatikách. Celkově se drží na pěkném 9. místě.

A jak se dnes vedlo ostatním našim jezdcům?

Všelijak, někdo se zlepšil,  jiný pohoršil. Například Tomáš Ouředníček dnes dojel na pěkném 25. místě a tím se posunul celkově o 11 míst dopředu na 31. místo. V této kategorii se však v TOP 10 statečně drží Martin Prokop, který si zatím drží celkově 9. místo.

V motocyklech je na tom nejlépe nováček Martin Michek, který je celkově na 22. místě. Dnešní skoro celou etapu jel s Milanem Engelem, který v závěru přišel o zadní pneumatiku, a tak posledních asi padesát kilometrů absolvoval jen na ráfku. Bohužel tak v celkovém pořadí klesl až na 34. místo.

V kategorii Malle Moto si velmi dobře vede Petr Angelo Vlček, který je v této kategorii na 4. místě, k etapě řekl: „Viděl jsem mnoho jezdců ničit si své motorky v kamenitých polích. Proto jsem jel raději volněji.“

Naši kamioňáci se zatím drží v TOP 10 – Martin Macík je čtvrtý, Aleš Loprais pátý a Martin Šoltys devátý.

Zítřkem vstupuje rallye Dakar 2020 do druhé třetiny. Výsledky se budou měnit, ale zatím se naši chlapci určitě neztratili.

Související obrázky: