Že se letošní rallye Dakar 2020 koná v Saudské Arábii, už ví snad každý. Stejně jako to, že rallye se jmenuje Dakar po africkém městě, kde první ročníky této slavné rallye končily. V roce 2009 se rallye přestěhovala do Jižní Ameriky, kde se střídavě jezdilo v několika sousedících státech (Peru, Bolívie, Argentina), ale poslední ročník se jel pouze v Peru. Letos poprvé se jede v Saudské Arábii. Pořadatelé plánují, že by se závodníci mohli v budoucnu podívat i do okolních států. Uvidíme. Rallye právě začíná, tak to zatím není na pořadu dne.

Po včerejším představení posádek na podiu, dnes závod 5. ledna 2020 odstartoval ve městě Jeddah na pobřeží Rudého moře a pouštní oklikou přes města Al Wajh, Neom, Al-Ula, Hail, Riyadh, Wada al Dawasir, Haradh, Shubaytah, Haradh dojedeme až do Qiddiya poblíž Riyadh, kde rallye 17. ledna skončí. Trasa má být nejprve kamenitá a později přejde do pouště Rub al-Chálí, která je čtvrtou největší pouští na světě a závodníci v ní budou překonávat až dvěstěpadesátimetrové duny. Celkem je trať dlouhá 7 945 km s 5 096 km rychlostních zkoušek.

Na rallye je přihlášeno celkem 346 posádek, což je o pár posádek více než loni. Jako vždy je nejvíce jezdců v kategorii motocyklů – 147 jezdců. V kategorii čtyřkolek jede 23 jezdců, automobilů 85, bugin (SSV) 45 a 46 nákladních automobilů. Mezi těmito posádkami najdete 31 českých zástupců ve 21 posádkách.

Z českých posádek zde uvidíme:

Motocykly
29Milan EngelKTM 450 rally replicaMotoRacing Group
43Jan BrabecKTM 450 rallyBig Shock Racing
52Petr Angelo VlčekHusquarna 450Original by Motul
68Jan VeselýHusquarna FE 450Ivar CS Team
132Martin MichekKTM 450MotoRacing Group
144Roman KrejčíKTM 450 rallyIvar CS Team
Čtyřkolky
258Tomáš KubienaIBOS YFM 700 raptorMotoRacing Group
263Zdeněk TůmaYAMAHA raptorBarth Racing Team
Auta
306Martin ProkopViktor ChytkaFord Raptor RS cross country, MP-Sports
328Tomáš OuředníčekDavid KřípalFord Ranger, Ultimate Dakar Racing
331Miroslav ZapletalMarek SýkoraFord F150 EVO, Offroadsport a.s.
339Martin KolomýJiří ŠtrossFord Raptor RS cross country, MP-Sports
343Boris VaculíkMartin PlechatýFord F150 EVO, Offroadsport a.s.
390Jordi QueraltoPetra ZemánkováJeep Rubicon, Krestex Team
SxS
414Josef MacháčekVlastimil TošenovskýCan-am Maverick X RS Turbo R, Buggyra Racing
Kamiony
502Aleš Lopraisnavigátor Khalid Al-Kendi ze Spojených arabských emirátů a český palubní mechanik Petr PokoraPraga V4S DKR, Instaforex Loprais Team
504Martin Macík jr.Františk Tomášek, David ŠvandaBig Shock Racing, IVECO PowerStar
509Martin ŠoltysDavid Schovánek, Tomáš ŠikolaTatra Phoenix, Tatra Buggyra Racing
510Robert SzustowskiJaroslaw Kazberuk, Filip Škrobánek (mechanik)Tatra Jamal, Fesh Fesh Team
521Patrice GarrousteSzymon Gospodarczyk, Petr Vojkovský (mechanik)Tatra Jamal, Fesh Fesh Team
535Robert RandysekGeoffrey Thalgott, Erick GilbertMAN TGA, PH-Sport

Jak vidíte, jsou zde „staré známé“ týmy a posádky, ale i některé týmy, které loni nejely nebo změnily kategorii. Škoda, že letos neuvidíme Martina Kolomého, který havaroval na shakedownu a nyní je v nemocnici. Alespoň mu přejeme rychlé a úplné uzdravení.

Další, kdo změnil kategorii, je nestor dakarských soutěží Josef Macháček (Dakar již jel jedenáctkrát na čtyřkolce a dvakrát v kategorii aut), který vyměnil čtyřkolku za SxS Can-Am MK 50 XRS stáje Buggyra. Stáj Buggyra Racing chce buginu hlavně otestovat pro další roky, kdy v ní možná pojede dcera majitele týmu Buggyra Racing. Ale to je zatím daleko, tak nepředbíhejme a fanděme Josefovi Macháčkovi!

Kromě českých závodníků na startu uvidíme i tým MKR Technology ze severočeských Židovic, který zde bude zastoupen čtyřmi závodními kamiony (bez českých posádek), z nichž jeden bude mít hybridní pohon. Jsem zvědav, jak se mu bude dařit.

Přejeme našim jezdcům co nejlepší umístění a všem jezdcům šťastný návrat!

Zdroj pro přehledy: www.Dakar.com

Související obrázky: