Pokud šel někdo v neděli 1. března 2020 po velkomeziříčském náměstí, nemohl si nevšimnout před kinem Jupiter bílého kamionu s vlajkami. Hned vedle stál mnohem menší Ford Ranger Dakar. Byly to vozy, které letos v lednu jely ze saudskoarabského Jeddahu do předměstí hlavního města Saudské Arábie Qiddiyah u Riyadhu.

S „malým“ Fordem absolvoval celou závodní trasu pilot Tomáš Ouředníček s navigátorem Davidem Křípalem. Letošní trasa byla poměrně dlouhá, avšak i rychlá. A pro zmíněnou posádku také dosti strastiplná.

A o tom všem přišli Tomáš s Davidem svým fanouškům do kina Jupiter vyprávět. Tato posádka spolu absolvovala Dakar již potřetí a pokaždé jela rychle a zběsile. Kdo chtěl, mohl si po vstupu do kina prohlédnout výstavu fotografií z letošního rallye Dakar autorů Jaroslava a Martina Blažkových a také zakoupit trička, bundy či čepici týmu Ultimate Dakar nebo i stravu, kterou Tomáš s Davidem maximálně oddalují únavu v závodě a zároveň podporují soustředěnost.

Když se diváci pohodlně usadili do křesel, začalo promítání videí z krajiny, ze závodů a dokonce i přímo z kabiny jedoucího závodního vozu. Hlediště ani nedýchalo, když na plátně běžel záznam kolize s kamionem týmu Mammonet Rallysport holandského pilota Martina van den Brinka.

Promítání bylo proloženo vyprávěním obou závodníků a David dokonce nechal kolovat letošní roadbook, tedy itinerář podle kterého se jela jedna etapa. Také přinesl ukázat svoji použitou, původně bílou, závodní kombinézu. V kombinéze prováděl při závodech řadu oprav, což na ní bylo značně znát. Bílá kombinéza se na Dakar vážně nehodí!

Kdo nevěděl, co v ní David opravuje, mohl si prohlédnout i potěžkat rameno závěsu kola a tlumič s pružinou s utrženým horním úchytem.

Vyprávění bylo zajímavé a diváky zaujalo. Kinosál byl celý zaplněn.

Související obrázky: