Letošní rok 2020 je tak trochu problém pro mnoho konaných akcí. Problém s Covid-19 hodně změnil, respektive výrazně vyprázdnil, i kalendáře všech odvětví motoristických sportů. Vlastně změnil úplně všechno, nejen sport. Silně omezil i jen obyčejné setkávání přátel. Ale začal dobře – byli jsme na Dakaru 2020.

Co v této době dělá třeba Jan Miloň – úspěšný závodník do vrchu?

Sezóna závodů do vrchu se v podstatě rozpadla a tak se závodník a majitel závodního týmu Jantar Team rozhodl pro účast na rallye Dakar 2021. A protože sám nepojede, přibral do týmu dva zkušené závodníky – Davida Pabišku, jedenáctinásobného účastníka Dakaru, který mimochodem všechny Dakary, do kterých odstartoval, také dokončil. Druhým jezdcem je trojnásobný účastník Dakaru Rudolf Lhotský. Oba pojedou v nejtěžší kategorii bez možnosti podpůrného týmu – Original by Motul, dříve Malle Moto. V této kategorii si jezdci vše musí dělat sami. A protože jsou omezeni množstvím věcí, které si s sebou vezmou, potřebují také kvalitní motocykly, a tak se rozhodli pro KTM 450 Rally Replica. Firma KTM se navíc účastní rallye s kamionem plným náhradních dílů, takže při nejhorším mohou závodníci chybějící díly zakoupit na místě. Potřebují k tomu čipové karty, kterými si otevřou dveře kamionu a vezmou si náhradní díl, který potřebují. Při odchodu naskenují kód dílu, díl namontují a týmu na konci rallye přijde faktura. Není to levné, ale může to pomoci dojet až do cíle.

Vy jezdíte od roku 2000, kdy jste začínal s autokrosem a přes rallye a okruhové závody jste se v roce 2007 dostal až k závodům do vrchu, kde vlastně působíte doposud. Loni jste se v této disciplíně stal vítězem prestižního seriálu závodů do vrchu FIA European Hill Climb Championship 2019 v kategorii GT a GT3. Letos ze závodů do vrchu mnoho nezbylo, připravujete se na příští sezónu závodů do vrchu?

Já jsem byl připravený. Auto, McLaren 650s GT3, jsme přes zimu a během jara kompletně připravili na sezónu. Máme novou převodovku, zkrátili jsme převody na nižší maximální rychlost, ale zato s vyšším zrychlením, protože maximální rychlost, kterou umožňuje originální převodovka, jsem stejně nemohl využít. Vše je zrenovované a nově nalakované. Koupili jsme nový kamion. Prostě vše jsme měli připravené. Sezóna ale padla, tak jsem si řekl, že si zkrátím čas přípravou chlapců na Dakar.

Tak uvidíme, jaká a jestli vůbec bude sezóna 2021. Ale nyní k letošním aktivitám, které jsou vcelku nečekané. Jak se stalo, že automobilový závodník zorganizuje (a zaplatí) motocyklistům „výlet“ na Dakar 2021?

Bylo to jen kvůli Covidu. Tři měsíce jsem byl doma a stále jsem nevěděl co bude, jak se situace vyvine. Sledoval jsem závody ME do vrchu. Jeden závod po druhém organizátoři rušili – Francouzi, Portugalci, Španělé, … Pak přišla zpráva, že se sejdeme na závodě v Německu v roce 2021, tedy že letos většina závodů nebude. A účastnit se tří závodů, které by možná zbyly a ani by nebyly bodově hodnocené, tak jsem si to celé promyslel a došel k závěru, že sezóna asi nebude. Měl jsem závazky ke svým partnerům na celou sezónu a nechtěl jsem je ztratit. Spolupracuji s nimi deset, dvanáct let, tak je přeci nemohu zklamat! Chtěl jsem si je udržet a přemýšlel jsem, co bych pro ně mohl udělat, ale vše se rušilo nebo překládalo. Jediné co vypadalo, že bude, byl Dakar na začátku roku 2021. A tento závod se mi zdál pro sponzory jako adekvátní náhrada neuskutečněných závodů do vrchu.

Bral jsem to tak, že i v tomto zlém čase chci závod, který má jméno, má zvuk, aby partneři ocenili, že i v tomto čase jim mám co nabídnout.

Řada týmů si na nedostatek financí stěžuje, jak jste na tom se sponzory vy?

O řadu partnerů jsem přišel, zbyla mi jich polovina a na Dakar nakonec jen sedm. Naštěstí jsou to ti největší a nejvěrnější. A s celou organizací účasti na Dakaru mám velké problémy. Možná, že kdybych to všechno věděl, když jsem s tím začínal, že bych do toho ani nešel. Je to taková hozená rukavice, kterou jsem zdvihl. Ale dnes již není cesty zpět. Stálo to a stojí spoustu peněz. Lze říci, že to z poloviny financuji sám. A když jsem začal, chci to dokončit!

Na Dakar 2021 za Vás pojede již jedenáctinásobný účastník Dakaru David Pabiška a trojnásobný účastník Ruda Lhotský. Proč jste si vybral právě tyto jezdce?

S Rudou Lhotským jsem se seznámil na závodech. Přišel ke mně do depa a tam mi vyprávěl o Dakaru. Mně se velmi líbilo jak o Dakaru vypráví, jak to vysvětluje. Jak spadl a chtěl jet dál… Prostě jak je do toho správně zapálený… Připomněl mi mé problémy z doby před dvěma lety, kdy jsem byl během sezóny na třech operacích a přesto jsem osmý den po operaci seděl v závodním autě v Rakousku a závodil. Proto jsem Rudu oslovil. Ruda jet chtěl, ale říkal, že mu váznou finance, tak jsem mu nabídl, jestli nechce jet v mém týmu. Že mu zaplatím přípravu i motorku. On mi na to odpověděl, že chce jet Malle Moto a že chce jet s Davidem Pabiškou. Davida jsem v té době neznal, tak jsme naplánovali setkání. Setkání proběhlo kvůli koronavirové situaci přímo na hraničním přechodě – já na slovenské a oni na české straně – a hranici jsme nesměli překročit. Tady jsem se seznámil s Davidem, dohodli jsme se a vlastně to tu celé vzniklo.

Proč jste se rozhodl pro motocyklisty? Vy, automobilový závodník?

Protože jsem znal Rudu a protože, když sleduji Dakar, tak mě motorky fascinují. Motocyklisté jsou lidi, kteří do toho dávají první i poslední… Padají a opět vstávají… a pokračují… Z mého pohledu nejvíce riskují a jsou nejvíce zranitelní. Ti chlapci do toho dávají všechno, proto pro mě byla jednoznačná volba, že to bude motorka!

Jezdcům jste koupil motorky a dále si je již připravují sami?

Ano, koupil jsem jim dakarské speciály KTM 450. Každý má motorku doma, a každý si ji připravuje po svém. Na nich jsem nechal individuální přípravu. Každý má svůj vlastní přístup. Oba jsou to zkušení závodníci a vědí co jim nejlépe vyhovuje, proto jsem jim nechal absolutní volnost. Společně plánujeme co je potřeba dokoupit, navigační systémy, pneumatiky a podobně.

Jak velký budete mít tým přímo na rallye v Saudské Arábii?

Auto Mercedes G mám sice připravené, ale tím, že oni jedou Malle Moto, tak jim pomoci nemůžeme, respektive nesmíme. Avšak můžeme je naší přítomností podpořit! Proto ještě řešíme Nissan Navaru, který jsem nechal upravit na Dakar jako presscar. K němu jsme zajistili vlastního fotografa, kterému jsme nakoupili novou techniku. Prostě nic nechceme podcenit. Ale jestli s nimi pojedu já osobně, je ještě stále otevřené. Rozhodně je v Saudské Arábii podpořit chceme!

Jaké si kladete pro Dakar 2021 cíle?

Hned první den jsem jim řekl, že můj největší cíl je, aby se jim nic nestalo! Když budou na konci závodu živí, zdraví, nezranění bude to pro mě ta největší odměna – taková malá výhra!

Vás samotného účast na Dakaru jako závodníka neláká?

Určitě ne! Já jsem jezdil různé disciplíny, ale na toto jsem až dost realista. Kdybych chtěl jet na Dakar, je to alespoň dva roky příprav, jezdit baje, sehnat navigátora, … To se nedá říci: „jedu na Dakar“ a jet.

Myslel jsem, jestli Vás to nezaujalo, když jste jezdil autokros.

Autokros jsem jezdil před dvaceti roky a toto se tomu ani moc nepodobá. I když autokros mě strašně bavil, ale na mě to bylo pomalé. Ale nádherné! Celá rodina tehdy se mnou na závody chodila a dodnes na to vzpomínáme. Mě ale fascinuje rychlost! Proto jsem zůstal v kopcích, protože to je neuvěřitelná rychlost, neskutečné vypětí! I když na krátké trati. Například na Dobšinském kopci mi naměřili 260 km/hod. V Itálii jezdíme 240 km/hod. V Portugalsku také. Přitom jezdíme na silnicích třetí třídy, někdy i jen tři metry široké, bez výjezdových zón. Ta rychlost, to napětí, se pro mne nedá porovnat s ničím!

A co říkáte na současnou koronavirovou a bezpečnostní situaci?

Už bych asi byl rád, kdyby byl konec a chlapci byli doma. Mám padesát let a nepamatuji takový rok plný nejistoty, nervozity a stálých změn a zákazů. Mám rád, když si o sobě rozhoduji sám a ne třeba náhodná setkání, kdy potkám někoho o kom nevím, že je nemocný a pak mě třeba kvůli teplotě nepustí do letadla. Toto je jedna z věcí, proč se stále rozhoduji, jestli na Dakar jet nebo ne.

Děkuji za rozhovor a doufám, že se v Saudské Arábii na Dakaru 2021 s JANTAR týmem uvidíme.

Související obrázky: