O víkendu 10. až 12. září se jede již pátý závod seriálu Orlen Super Race. Tentokrát závodníci navštívili Českou republiku, konkrétně moravské město Hodonín, kde v Pánově ve vojenském prostoru poblíže motokárové trati vznikl bivak účastníků závodu.

Závod byl vypsán pro kategorie Quad 2×4, Quad 4×4, SSV, SSV Turbo, Sport a Super Sport. Po absolvování technických prohlídek se v sobotu po půl desáté mohli závodníci automobilových kategorií zúčastnit volitelného prologu. Po něm již následovaly dvě třicetiminutové jízdy automobilů. Nejprve na trať vyrazily vozy tříd SSV, Sport a Super Sport a po nich vozy třídy SSV turbo a druhá jízda SSV, Sport a Super Sport. Po nich následoval dvouhodinový závod kategorií čtyřkolek.

Závody se konaly ve vojenském prostoru, což není neobvyklé, ale v jedné jeho části byl asi výcvik střelby, takže se v sobotu jezdilo za doprovodu výstřelů. A protože bylo sucho a teplo, tak se za každým závodníkem zvedala mračna prachu. K poledni se sice zvedl vítr, tedy spíše větřík, který prach rychleji odvál. To ale nepomáhalo čtyřkolkářům, protože těch jezdí více a jezdí ve skupinách, takže závodníci kvůli prachu moc neviděli. Organizátoři sice nechali před startem čtyřkolek pokropit cílovou rovinku, ale jezdilo se dvě hodiny po mnohem delší trati…

Vzhledem k místu konání se na start postavila celá řada českých závodníků. Mezi nimi se tentokrát na SSV Polaris RZR XP PRO místo na čtyřkolce objevila i čtyřkolkářka Kiki Vaňková: „Chtěla jsem si vyzkoušet zase něco jiného. Každá nová zkušenost se hodí. Jezdit, ale budu i nadále čtyřkolky! Ale jednou… kdo ví…

Sára Augustýnová, která dojela na 15. místě v kategorii quad 4×4 po závodě řekla: „Sama nevím, jak bych tento závod zhodnotila. Hrozně se prášilo a viditelnost byla fakt špatná. Po startu jsem se pokoušela držet v závěsu, ale v tom prachu to moc nešlo.

Prašnost byla opravdu vysoká a vítr odpoledne odvál písek nad Pánov a na přilehlou silnici, kde pak dlouho zůstával. Nakonec z důvodu vysoké prašnosti a snížení viditelnosti na silnici musely být poslední sobotní rozjížďky přerušeny a odloženy na neděli.

V sobotu se dařilo obzvlášť našim jezdcům v kategorii Quad 2×4, kde v celkovém pořadí obsadili hned prvních pět míst. Nejrychlejším z nich byl Adam Veselý, který trať obkroužil dvacetkrát. Za ním dojeli Adam Urban, Tadeáš Rejdík a českou pětku doplnili Martin Miřejovský a Matyáš Dostál.

V kategorii Quad 4×4 se na prvním místě umístil polský závodník Adam Krysiak s ujetými 19 koly a hned za ním Michal Adamik z Otrokovic. Třetí byl opět polský závodník Tomasz Borowiecky následovaný našim Františkem Rafajem a Miroslavem Valentíkem. Smůlu měl náš František Rafaj, když mu v posledním započítaném kole došel jen pár set metrů před cílem benzín, a protože mezi jezdci byly velmi malé rozestupy tak, než dotankoval, klesl z druhého na čtvrté místo.

Související obrázky: