Hned zkraje roku jsme s napětím sledovali závodníky na trati nejtěžšího závodu světa – rally Dakar 2019, jak se perou s tratí, s technickými problémy i sami se sebou. Mezi nimi se neztratila ani naše, zatím jediná, motorkářka, která sice loni závod nedokončila, neboť si zlomila klíční kost, ale letos jako první Češka na motocyklu závod dojela a z celkem 137 startujících motocyklistů se umístila na 70. místě.

Na závod má samozřejmě mnohé radostné i méně radostné vzpomínky. A o tyto vzpomínky se přichází podělit se svými fanoušky na řadu besed, které pořádá na různých místech republiky. My jsme si ji byli poslechnout v Kolíně. 

Když jsem tuto poměrně drobnou ženu viděl poprvé, bylo to ještě před jejím prvním Dakarem, říkal jsem si: „Tahle paní chce jet Dakar? Jak chce v dunách ze země zvedat motorku?“ Jak se ale ukázalo již loni – může! I když přiznává, že občas přišly i velmi těžké chvíle, kdy: „chtělo se mi brečet, ale to by mi stejně nepomohlo, tak jsem nebrečela.“ Takže má i docela racionální přístup.

Kromě mnoha příhod z jízdy i z depa vyprávěla, jak se vůbec dostala k motorkám a k Dakaru. Věděli jste například, že první motorku si koupila až v jednadvaceti letech, a to ještě nebyla terénní? O něco později ji vyměnila a po sedmi letech jela Dakar!

A teď nám tady vypráví. Z jejího vyprávění navíc vyzařuje kromě nadšení pro offroadové závody i ženskost. Třeba zatímco Jan Brabec občas letí na držku, tak ona si občas „jen“ ustele nebo si lehne. Ale víc vám zatím prozrazovat nebudu – přijďte si ji poslechnout!

Publikováno také na novinky.czzde.

Související obrázky: