Baja Szczecinek je po letošní koronavirové přestávce první cross-country závod, který je zařazen do polského mistrovství v rally, polské pohárové rally, mistrovství středoevropské zóny v cross-country rally FIA-CEZ, maďarského mistrovství a mistrovství České republiky v cross-country rally. Je rozdělena do dvou závodních dnů. V pátek 24. července závodníci všech kategorií absolvují krátkou kvalifikační etapu dlouhou 5,20 km a dvě etapy 41,80 km v okolí města Okonek. V sobotu 25. července se pojedou také dvě etapy o délce 60,84 km poblíž města Czarne.

Nyní, když se přiblížil start Baji Szczecinek je zřejmé, že letošní ročník bude mimořádně zajímavý. Rally byla sice z původního termínu posunuta přibližně o dva měsíce, ale nakonec přeci jen tento pátek 24. července 2020 odstartuje z Czarne. Přitom některé účastníky či celé posádky jsme viděli letos v lednu na Rally Dakar (nebo již v předchozích ročnících). Například Arkadiusz Lindner, který Baju Szczecinek již vyhrál, nebo maďarský motocyklista Lajos Horvath. Samozřejmě nemůže chybět polský oblíbenec Kuba Przygonski tentokrát na voze Toyota Hilux Overdrive. Ale proč chodit do zahraničí, když Baji Szczecinek se zúčastní někteří z českých dakarských jezdců.A doplní je i několik dalších českých účastníků. Některé z nich možná na některém z budoucích Dakarů teprve uvidíme.

Z našich jezdců zde pojedou v kategorii automobilů:

  • Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou, tentokrát na H3 EVO II.
  • Tomáš Ouředníček s Petrem Haupmannem, který opět nahradí oficiálně nahlášeného Davida Křípala, na Fordu Ranger
  • Zdeněk Pořízek a Pavel Vaculík na na Fordu F150
  • František Burtovský a Pavel Sebak na Can-Am X3
  • František Macháček a Luboš Gregor na Arctic CAT XX
  • Michal Bureš a Petr Kostka na Can-Am Maverick

Mezi motorkáři nebude chybět:

  • Rudolf Lhotský na KTM EXC 450 z Jantar týmu

A ve čtyřkolkách uvidíme:

  • Tomáš Kubiena na Yamaze Raptor
  • Kristýna Vaňková na KTM EXC 525

Posledně zmíněná Kristýna Kiki Vaňková je mladá a nadějná závodnice, se kterou jsme si již povídali, a která zde prožije svůj Baja debut, nám před tímto závodem prozradila:

„Připravovala jsem se na ni velmi intenzivně. Snažila jsem se cvičit hlavně ruce, učila se alespoň trochu číst roadbook a vysvětlivky v něm. A když byl čas, tak jsem se šla i svézt na čtyřkolce 🙂 . Je to moje první Baja a mám k ní obrovský respekt!“

A jaké si dala cíle? „Nemám stanoven žádný cíl. Pro mě bude výhra už to, když dojedu do cíle celá s co nejméně závodními chybami!“

Kromě uvedených závodníků zde bude samozřejmě ještě celá plejáda domácích jezdců z Polska, ale i řada zahraničních jezdců ze Slovenska, Německa, Litvy, Maďarska a Francie. A obzvláště polští závodníci zde mají dost natrénováno, tak se budou chtít určitě předvést.

Doufejme, že se se všemi závodníky setkáme i na cílové čáře!

Související obrázky: