Na konci září 2018, konkrétně 28. a 29., se nedaleko Jihlavy uskutečnily zajímavé offroadové závody – Pístovské mokřady. Samotné místní mokřady jsou biologicky významnou lokalitou a vyskytují se zde i méně obvyklí živočichové. Kdy jste například viděli čolka? I když při závodech ho také nepotkáte.

Letošní Pístovské mokřady byly nyvíc DAKARSKÉ! Organizátoři totiž domluvili s Tomášem Ouředníčkem, že vezme své závodní dakarské speciály a udělá na akci jak v pátek, tak v sobotu show pro diváky (drifty, skoky apod.), ale o tom píši jinde – a je tam i rozhovor s přímými účastníky jízdy s Tomášem.

Zajímavostí je, že tyto závody, které se pořádají dvakrát ročně – na jaře a na podzim – jsou vlastně ekologické. Jeden z hlavních organizátorů Tomáš Kratochvíl k tomu řekl: „Kola terénních aut totiž nahrazují stáda zubrů, kteří v dávných dobách chodívali pít k potokům a udržovali tak v jejich okolí podmáčenou a bahnitou strukturu půdního povrchu. V ní pak žili dnes již vzácní a zákonem chránění živočichové.“ Po zubrech to pak ještě zajišťovala vojenská technika, ale ta sem již nejezdí. Majitelé pozemku nejprve půdu narušovali bagry, ale to stálo nemalé peníze, proto se dohodli s organizátory tohoto závodu – a soutěžící auta půdu naruší, jejich posádky si zazávodí a pro vlastníky je to navíc zadarmo!

Související obrázky: