Na Dakarském setkání na Autodromu v Sosnové se kromě úspěšné generace současných dakarských jezdců představila také generace nastupující – juniorská. Tito junioři sice zatím nejsou moc známí, mimo tedy skupinu příznivců offroadových či quadcrossových závodů, ale co není může velmi záhy být! Proto jsem několika z nich položil několik otázek – odpovědi si přečtěte níže:

Jakou disciplínu jezdíš?

Sára Augustýnová: Jezdím Offroad maraton v kategorii guad 4×4 nad 500 ccm se strojem Can-am Renegade 650 XXC.

Nelly Caisová: Jezdím převážně offroadové závody, ale letos chci vyzkoušet i quadcross.

Adam Bezděk: Jezdím disciplínu pracovních čtyřkolek což je ATV.

Josef Kafoněk jr.: Já jezdím rallye quad v Biřkově, kde sbírám zkušenosti. Je to super, že se nestartuje hromadně, ale po časových intervalech.

Od kdy jezdíš a jak dlouho?

Sára Augustýnová: Začala jsem jezdit už ve dvou letech, ale to jsem jezdila jen tak rekreačně. K závodům jsem se dostala v polovině sezóny 2018, takže zatím závodím přibližně půl roku.

Nelly Caisová: Jezdím od října roku 2016. Letos to tedy budou již tři roky.

Adam Bezděk: Poprvé jsem na čtyřkolku sedl ve třech letech, ale závody jezdím od roku 2015.

Josef Kafoněk jr.: Já už jezdím rok a půl!

Jak jsi se k zrovna k této disciplíně dostal/dostala? Proč jezdíš?

Sára Augustýnová: K ježdění jsem se dostala díky svému tátovi Romanu Augustýnovi. Táta mne k ježdění vedl od útlého věku. Za tu dobu jsem vystřídala snad všechno, co má motor. Od malé buggyny přes motorku až ke čtyřkolce a u té jsem zůstala. Doma jsme měli vždy nějakou čtyřkolku. Táta měl Can-Am Outlander 570 a s ním opět (po dlouhé době) vyjel na závody a já ho vřele doprovázela. Po závodech jsem si čtyřkolku vždy půjčila a jezdila po louce. Bylo to super. Po nějaké době si táta pořídil Can-Am Renegade 650 XXC. Já jsem se do té čtyřkolky prostě zamilovala. Stále jsem si jí pouze půjčovala. Asi po čtyřech měsících mě táta zaregistroval na můj první závod Balaton cup, a tak jsem 7. 7. 2018 jsem jela svůj první závod! A tak první start a první cílovou čáru mám už za sebou! Zjistila jsem, že ježdění pro mě není jen sezení na hromadě materiálu a přidávání plynu. Zamilovala jsem si pocit létání a spoléhání se pouze na sebe. Asi ani nemusím zmiňovat úžasnou pohodu panující v depu a lidi, kteří ji vytváří. Prostě to miluju, a proto jezdím! 

Nelly Caisová: Dostala jsem se k tomu přes skupinu přátel, kteří mě k tomu přivedli. Ježdění mě neskutečně baví a je to pro mne lepší než například posedávání u počítače. 

Adam Bezděk: K této disciplíně mě dostal taťka a jezdím, protože mě to baví a naplňuje. 

Josef Kafoněk jr.: K ježdění mě přivedl taťka, jelikož on jezdil rekreačně na čtyřkolce. Já jsem dostal starší stroj, a když rodiče viděli, že mne to baví, koupili mi nový a já začal závodit. Strašně mne to baví!

Tento sport není zrovna laciný, kdo vás nejvíce podporuje? 

Sára Augustýnová: Nejvíce mě podporuje Autosport RA, což je firma, kterou vlastní můj táta Roman Augustýn, je to autorizovaný prodejce a děla profesionální servis čtyřkolek Can-Am.

Nelly Caisová: Nejvíce mě podporuje rodina a pak nějací ti sponzoři.

Adam Bezděk: Nejvíce mě podporuje rodina, především táta.

Josef Kafoněk jr: Všechno mi kupují rodiče, je to finančně náročné, a proto zatím nemám jiný stroj, abych mohl jezdit offroad maraton. Ale rodiče dělají, co mohou, a ještě letos by mi chtěli nový stroj pořídit a možná ke konci roku se na nějakém offku svezu.

Jak seTi daří v závodech?

Sára Augustýnová: Jelikož jsem naprostý začátečník a zatím se učím, si myslím, že výsledky nejsou na začátečníka vůbec špatné. Někdy se vede více, někdy zase méně, ale nemám se za co stydět. 

Nelly Caisová: Minulá sezóna se mi velmi povedla… odvezla jsem si spoustu prvních a druhých míst. Doufám, že letošní rok bude alespoň stejně vydařený! 

Adam Bezděk: Od roku 2016 se pravidelně účastním závodů MČR Offroadmaraton. V roce 2018 jsem na zkoušku odjel i tři závody německého šampionátu GCC a skončil jsem dvakrát třetí a jednou první, takže se to vydařilo. 

V roce 2017 jsem byl vicemistr a o rok později mistr ČR Offroadmaraton v kategorii starší junioři. Dvakrát jsem byl Mistr ČR v Offroadmaratonu v poháru Quad TR nad 500 a také jsem dvojnásobný mistr SK Quadmarathon – kategorie Quad 4×4 nad 700 ccm. 

Josef Kafoněk jr.: V závodech rallye quad západočeského kraje v ČPP cupu ve třídě N4 jsem v roce 2018 obsadil celkové 2. místo. A při posledním loňském závodě jsem na tom mém slabém stroji konkuroval speciálním stavbám a mezi juniory jsem byl na 3. místě což nikdo nečekal…

Jaký dojem na Tebe udělala účast na Dakar setkání v Sosnové?

Sára Augustýnová: Bylo to jedním slovem neuvěřitelné! Ohromně jsem si to užila a hrozně se mi líbila pozornost druhých lidí! 

Nelly Caisová: Sosnová na mě udělala perfektní dojem. Bylo skvělé tam být! 

Adam Bezděk: Účast v Sosnové na mě udělala neskutečný dojem. Bylo super zajezdit a pokecat si s dakaristy! 

Josef Kafoněk jr.: Nepopsatelný, krásný! Bylo to úžasný! Moc dobře se mi tam před tolika diváky jelo, a hlavně v tom písku a terénu!

Jak se Ti jelo se zkušenými závodníky?

Sára Augustýnová: Úžasně! Byla jsem z toho úplně hotová! 

Nelly Caisová: Většina závodníků, se kterými jsme jezdili jsou přátelé, se kterými se často potkávám i na závodní trati, takže super.

Adam Bezděk: Byla to čest zajezdit si s českou elitou. 

Josef Kafoněk jr.: No perfektně, byli skvělí! Jen jsem měl strach, že na mě skočí, ale jinak super!

Co Honza Brabec, který jel ve vaší jízdě? Popovídali jste si?

Sára Augustýnová: Brabčák za námi přijel do depa, vyfotil se s námi a prohodil pár slov. Je to hrozný sympaťák! 

Nelly Caisová: Ano popovídali… Honza je skvělý závodník, a ještě lepší člověk! Měla jsem tu možnost se s ním setkat už předtím na zahraničních závodech a mám ho moc ráda!

Adam Bezděk: Honza jezdí parádně, ale moc jsme si nepopovídali. Nebyl čas. 

Josef Kafoněk jr.: Ano je to skvělý závodník a jeden z mých vzorů sportovce. Ten tam po trati přímo lítal! Dokonce za námi do depa přijel a bavil se s námi. Je skvělý a mám s ním úžasnou fotku. Je to teď náš parťák!

Kdo je tvůj vzor? 

Sára Augustýnová: Můj vzor je můj táta, který závodí už řadu let. Také mám velké uznání pro Adama Bezděka, který se také zúčastnil Dakar show. 

Nelly Caisová: Velkým vzorem pro mě je závodnice Carla Gamboni a závodník Noah Mickelson. 

Adam Bezděk: Konkrétní vzor nemám, ale hodně sleduji jezdce z USA. 

Josef Kafoněk jr.: Adam Veselý, Nelly Caisová, Ollie Roučková, Josef Macháček, Jan Brabec a Martin Macík s Adamem Lackem.

A na závěr ještě kde tě mohou tvoji příznivci vidět v letošním roce závodit? 

Sára Augustýnová: Letos budu snad na všech závodech Offroad maratonu a také na Balaton cupu. Možná se ukážu i na závodech v Německu, vše budu zveřejňovat na svých sociálních sítích.

Nelly Caisová: Letos se zúčastním všech závodů Offroad Maratonu. Dále plánuji účast na několika závodech Batti MX cupu a možná i na některých zahraničních závodech.

Adam Bezděk: Buď v Mistrovství ČR Offroad Maraton nebo případně v Německém Mistrovství GCC.

Josef Kafoněk jr.: V letošním roce pojedu celý seriál ČPP cup Biřkov v kategorii N4 a když se rodičům podaří ušetřit na nový stroj, tak ještě nějaký offroad maraton.

Na závěr jsem se zeptal ještě Honzy Brabce, jak se mu jezdilo s juniory? Nepřekáželi mu? 

“Ne ne, nepřekáželi! Jsou to borci! Je to sranda s nimi jezdit! Byli prostě úžasní!”, ujistil mě Jan Brabec.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí nejen v letošní sezóně! 

Související obrázky: