Dakarský tým Ultimate Dakar Racing z Velkého Meziříčí připravil na středu 29. ledna 2020 společně s třebíčským Klubem Roxy jedinečnou dakarskou párty, na které se se všemi přítomnými podělil o své zážitky z letošního ročníku Rally Dakar 2020. Besedovat přišel pilot Tomáš Ouředníček i navigátor David Křípal. A také mechanici Jirka Sívek a Jakub Mikulok. Lukáš Kalanka byl pracovně zaneprázdněn a Raul Herrero je již doma ve Španělsku, takže se zúčastnit nemohli.

David Křípal letos absolvoval s Tomášem Ouředníčkem Dakar již potřetí – a potřetí spolu dojeli až do cíle! A letošní závod pro ně byl dramatický až do výjezdu na závěrečné podium.

Úvod besedy patřil zpívajícímu moderátorovi Vlastovi Korcovi (znáte přeci Dakarskou hymnu 2020, kterou napsali a natočili spolu s Michaelem Dvořáčkem pro dakarské závodníky, nebo pořad ČT Dakar za oponou?). Vlasta Korec postupně uvedl několik hostů večera. Nejprve vyzpovídal dakarského jezdce a nyní i konstruktéra a stavitele speciálů na závody cross-country Mirka Zapletala. U něho také Tomáš Ouředníček začínal jako navigátor. Dalším hostem byl fotograf Petr Lusk, který fotil již na několika Dakarech i jiných obdobných závodech. A pak jsme přišli na řadu my dva, tedy Martin a já, a povídali jsme o problémech fotografů na trati.

Po nás již Vlasta předal mikrofon posádce Fordu Ranger Dakar Tomáši Ouředníčkovi a Davidovi Křípalovi. Zbytek večera pak zaplnilo jejich poutavé originální vyprávění společných zážitků, proložených mnoha videi i fotografiemi. Řada z nich byla zveřejněna poprvé. Samozřejmě nemohly chybět ani záběry z kabiny i z pohledu diváků na tolik diskutovaný střet s kamionem Martina van den Brinka. Při té smůle bylo ještě štěstí, že nedošlo ke zranění posádky a hlavně, že se nehoda stala jen kousek před cílem rychlostní zkoušky a následující den byl dnem volna. Takže cílem byl jejich Ford protažen v závěsu za kamionem technické asistence. Dokonce i přes všechny zbývající kontrolní body, takže nepřišla penalizace. A mechanici týmu Ultimate Dakar Racing posíleni o mechaniky, které zapůjčil tým Mammoet Rallysport Martina van den Brinka, intenzivně pracovali a vůz opravili.

Zajímavostí bylo, že přední část Fordu Ranger byla natolik poškozena, výstižnější je, že v podstatě chyběla, takže byla rekonstruovaná podle fotografie z jeho stavby zaslané staviteli Fordu z Jihoafrické republiky. Oba závodníci zavolali na pódium oba přítomné mechaniky Jakuba Mikuloka i Jirku Sivka a ještě jednou jim poděkovali.

Na závěr povídání závodníci předali zarámovanou Martinovu fotografii z Rally Dakar 2020 s poděkováním každému ze sponzorů za jejich podporu. Bez nich by to nešlo!

Související obrázky: