A máme tu téměř konec prázdnin a s ním opět přichází Columna Medica Baja Poland. Baja se jede jako součást Světového poháru FIA v Baja Cross-Country Rally a také je zařazena do kalendáře polského a českého mistrovství. Jede se od pátku do neděle, tedy tři soutěžní dny. Dnes, v pátek 23. srpna, se jel pouze prolog o délce 9,40 km. Na zítra je připravena nejdelší trať s délkou 305,60 km. No a v neděli už jen závěrečných 50 km. Celkově tedy rychlostní zkoušky měří 365,00 km. Celkově i s přejezdy jezdci najedou více než 660 km.

Tato baja se jede již po šestnácté a již po třech odjetých ročnících se stala součástí FIA Světového poháru cross-country rally. Soutěže se již mnohokrát v minulosti zúčastnily největší hvězdy offroadových rallye, včetně závodníků z tak vzdálených zemí jako je třeba Argentina, Brazílie, Uruguay, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika nebo Katar. Také letos zde jede například známý Yazeed Al-Rajhi ze Saudské Arábie nebo v Polsku oblíbený Krzysztof Hołowczyc. Přihlásilo se celkem 236 posádek z dvaceti zemí, ale několik posádek nakonec nedorazilo.

Z našich českých týmů sem zavítal Miroslav Zapletal s navigátorem Markem Sýkorou a vozem Ford F150 Evo+. Bohužel naopak nepojede posádka teamu MING Racing Sports neboť pilot týmu se zotavuje z nehody v Baja Hungary. Přejeme mu brzké uzdravení!

Výrazné zastoupení má i tým Buggyra ZM racing, kde do svého druhého závodu odstartuje Martin Koloc se speciálem Red-Lined Revo T1+ a francouzským navigátorem Sébastienem Delaunay. Tým Buggyry má také zastoupení v kategorii kamionů. Za volantem atraktivní Tatry Buggyra Evo3 je Martin Šoltys a posádku s ním tvoří Tomáš Šikola a Vlastimil Miksche. Tatru Phoenix řídí Karel Poslední a s ním v posádce je Filip Škrobánek a Jaroslav Kolář.

V kamionech ještě jede posádka týmu Valtr Racing Team s vozem Iveco Powerstar torpedo a posádkou Michal Valtr, Marcin Pasek a Marek Hýl. V posledním kamionu Tatra FF7 4×4 týmu Fesh Fesh Group jede Tomáš Vrátný, Bartłomiej Boba a Jaromír Martinec. V podstatě všechny zúčastněné kamiony jsou české.

Poslední český vůz, který jsem ještě nezmínil, je vůz Ford 150 EVO týmu WORKOUTLAND ACCR CTECH TEAM s Karlem Trněným a Václavem Pritzlem.

Letošní novinkou byl uměle vybudovaný skok Can-Am jump, kde měly posádky skákat až do dálky 40 metrů. Skutečnost však byla jiná a jen několik posádek přeskočilo 20 metrů.

Jak skončily naše posádky po prologu?

Podle klasifikace CEZ skončil po prologu na prvním místě s Polarisem RZS Pro R bývalý dakarský motocyklista Maciej Giemza a RafL Morton. Mirek Zapletal s Markem Sýkorou jsou na šestém místě. Na dvaadvacátém místě je Martin Koloc se Sabastienem Delaunayem. Karel Trněný s Václavem Pritzlem jsou 25. místě.

Kamiony se zatím srovnaly v pořadí Valtr Racing Team, Fesh Fesh Group (ale zřejmě dojde ke změně, protože neprojely celou trať prologu), Tatra Buggyra Zm Racing s Martinem Šoltysem a na závěr je pilot Karel Poslední z téhož týmu.

Columna Medica Baja Poland 2024 - patek

Související obrázky: