Desátá etapa z Haradh do Shubaytah s přejezdem 74 km a rychlostní zkouškou 534 km. Byla to prvni etapa ze dvou maratonských etap. Tedy etap bez servisu. Co si posádky neudělají samy, to nemají. Zítřejší etapa zase přivede závodníky zpět do Haradh. Desátá etapa byla na 345. km zastavena z důvodu bezpečnosti, protože kvůli velmi silnému větru a množství písku ve vzduchu nad oblast nemohly vrtulniky, takže by nebyla zajištěna rychlá pomoc závodníkům.

V etapě mělo problémy více závodníků. Například náš Honza Brabec při pádu zlomil řídítka, ale opravil je a pokračoval dále. 

Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem ztratili skoro dvě hodiny, když se jim rozbila poloosa a náhradní nešla použít. Nakonec to opravili kladivem. 

Ale problémy se nevyhnuly ani třeba Fernandovi Alonsovi, který hned v úvodních dunách obrátil svoji Toyotu přes střechu. Auto zůstalo pojízdné, pár drobností pořešili, ale bez čelního skla to nebudou mít jednoduché. 

Na desátou etapu navazovala druhá maratonská část, tedy etapa 11. Ta měla 744 km z nichž 379 km bylo závodních. Hned její úvodní část vedla přes nejvyšší duny Saúdské Arábie. Duny se ukázaly byt záludné a nebezpečné. Hned několik posádek na ně doplatilo. 

Doplatil na ně například i jezdec z Klymčiw Racing Garrett Poucher, který má zlomený obratel ve spodní části zad, zlomeninu v levém boku a zlomené zápěstí. Petr Vlček se zdržel, když volal záchranný vrtulník zraněnému motorkáři v bezvědomí a zůstal u něho dokud si ho nepřevzali záchranáři. Potom při další jízdě mu praskla osička, na které drží zadní kyvná vidlice a ještě mu prasklo víčko na olejové nádrži. Se vším se vypořádal, osičku mu půjčil Milan Engel. To bylo včera. Dnes v 11. etapě osička kyvné vidlice praskla při vysoké rychlosti také Skylerovi Howesovi. Již na 120. km kvůli tomu měl těžký pád. V důsledku prasklé osičky popraskalo přední zavěšení motoru. Tři ramena ze čtyř byla prasklá. Motor vepředu prakticky držel jen na výfuku a jednom šroubu. A to mu letos osička praskla už podruhé… Přesto zůstal celkově na 9. místě. 

Krátce předtím, než Skyler přijel, si Ondřej pochvaloval: „Letos to je docela v klidu, žádné velké opravy!“ A pak dorazil Skyler…

Tomáš Ouředníček si maratonskou etapu nejprve pochvaloval: „Včerejší den začal velmi slibně, předjeli jsme několik aut, pomohli Coronelovi zpět na kola a celkem jsme měli dobré tempo“. Potom jim ale na 145. km praskla poloosa. Sice vozí náhradní a vyndání původní jim už trvá asi jen tři minuty, ale: „náhradní poloosa měla buďto výrobní vadu nebo byla poškozená a část tisícihranu tam prostě nebyla!“ a tak posádka pomocí pilníku, šroubováku a samozřejmě kladiva se jala poloosu upravovat. Bohužel jim to zabralo téměř 2 hodiny. Sice etapu dokončili, ale do 11. startovali až jako 127. v pořadí. Cestou předjeli hodně posádek, ale předchozí ztráta je znát.

A jak si vedou naši jezdci po maratonských etapách?

Milan Engel si i přes pád před koncem etapy o jedno místo polepšil, takže nyní je 26., Martinovi Michkovi došel 30 km před koncem 11. etapy benzín, takže si dost pohoršil a klesl ze 14. až na 24. místo. Také nejspíš přišel i o 1. místo v nováčkovi roku. Petr Angelo Vlček se posunul o tři místa dopředu a je nyní celkově 38. a v Malle Moto je čtvrtý! Jan Brabec klesl na 56. a Jan Veselý si polepšil na 78. místo. I Zdeněk Tůma se posunul a je nyní devátý! 

V kategorii automobilů se téměř všichni posunuli dopředu. Martin Prokop na misto 12., Mirek Zapletal na 17. a Boris Vaculík na misto 46. Tomáš Ouředniček po problému v 10. etapě je 37. V kamionech se po zahrabání a dojezdu jen se třemi hnacími koly propadl o 3 místa Aleš Loprais, takže je sedmý. Proto se také Martin Macík posunul o jedno místo na 5. pozici. Martin Šoltys vypadl z TOP 10 a je jedenáctý.

Tentokrát jsme se opět zaměřili hlavně na práci mechaniků v depu.

Související obrázky: