A máme za sebou první polovinu rallye Dakar 2020. Šestá etapa byla jedna z nejdelších a měřila 830 km, z toho rychlostní zkouška 477 km. Jezdcům, kterým se včera líbilo v písku, se jistě líbila i dnešní etapa, protože se stále jelo pískem. První část vedla převážně po písečných pláních, proto byla rychlá. Potom přišly duny. Ty byly výhodou pro zkušené jezdce, kteří v dunách umí. Mohli dost získat nebo ztratit. 

Kvůli délce etapy se očekávaly i změny v pořadí. Písečná etapa byla fyzicky dost náročná, což bylo hlavně na některých dojíždějících motorkářích hodně znát.

Dnešek zamíchal kartami, ale úplně jinak než bychom si přáli. Nejhůře dopadl Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem, když se jejich Ford Ranger přední částí srazil s kamionem Martina Van Den Brinka. Tomáš se k tomu ještě z místa nehody vyjádřil: „Tři kilometry před cílem do nás napálil v plné rychlosti kamion van den Brinka a úplně nám zmasakroval Rangera. My jsme v pořádku.” Podle posledních informací se místní obyvatelé jali posádce ihned pomáhat. Pomohli vyměnit kola a dostat auto na silnici. Ford má ale poškozený i motor, takže není zatím, jasné podaří-li se vůz opravit. Zítra je sice den volna, ale uvidíme bude-li stačit. Mechanici Jakub Mikulok, Jirka Sívek, Lukaš Kalanka i španělský inženýr Raul Herrero udělají vše, co bude v jejich silách, aby se to podařilo a Tomáš s Davidem mohli pozítří vyrazit do další etapy. Navíc tým Van Den Bricka slíbil pomoc při opravě. Držíme jim palce!

Dnes ze závodu odstoupil motorkář Roman Krejčí, který si při těžkém pádu na 350. km vykloubil rameno a lékaři jeho start do další etapy nepovolili.

Přibližně 70 km před cílem etapy nahlásil potíže se spojkou čtyřkolkář Zdeněk Tůma, avšak pozdě v noci se mu je podařilo vyřešit, a tak za svitu úplňku vyrazil kolem 23. hodiny do bivaku. 

Z našich motocyklystů si v polovině Dakaru nejlépe vede Martin Michek na 15. místě. Milan Engel se opět posunul dopředu a nyní je 25. Také Jan Brabec si polepšil a je 37. Petr Vlček zůstal na 44. pozici. 

V kategorii automobilů si nejlépe vede Martin Prokop, který si ale o jedno místo pohoršil a je na místě 15. O pět míst za ním je Miroslav Zapletal a 29. je Boris Vaculik. Tomáš Ouředniček je na místě 43.

V kamionech se tři posádky drží v TOP 10. Pátý v pořadí je Aleš Loprais, na kterého ztrací 10 minut a 2 sekundy Martin Macík. TOP 10 uzavírá Martin Šoltys.

Polovina Dakaru 2020 utekla, zítra je čas na obnovu životní energie závodníků i jejich techniky. Snad se vše vydaří a naši zástupci budou úspěšně pokračovat i v sedmé etapě! 

Související obrázky: