Poslední etapa přivedla posádky z Haradhu do Qiddiyahu a celkem měla měřit 821 km s rychlostní zkouškou 374 km. Večer před startem byla rychlostní zkouška zkrácena na 147 km. Etapa vedla mezi dunami a občas i přes  ně. Jezdci dojížděli do bivaku s krátkou rychlostní zkouškou pro diváky, do rally Dakar se nezapočítávala, posádky dojely až k cílové rampě.

A jak dopadli naši jezdci?

V kategorii motocyklů si nejlépe vedl Martin Michek, který skončil 23. Škoda toho nedostatku benzínu v předposlední etapě, mohl na tom být mnohem lépe. Milan Engel skončil 26., Jan Brabec 54.. Na 38. místě se umístil Petr Angelo Vlček, který jel v kategorii Malle Moto a skončil v ní čtvrtý! V této kategorii jel také Jan Veselý, který v ní skončil 19. a celkově 79.

Ve čtyřkolkách Zdeněk Tůma skončil na hezkém devátém místě. Josef Macháček skončil v SxS na 27. místě. Snad alespoň sesbíral zkušenosti pro jiné členy týmu, kteří ho nejspíše nahradí příští rok a pro něž měl Can-Am otestovat.

V kategorii aut jsme měli hned čtyři zástupce. Nejlépe se umístil Martin Prokop s Viktorem Chytkou na 12. místě a ještě pomáhal ostatním našim posádkám. A navíc, až za ním byl Fernando Alonso! Jako 16. se umístil Mirek Zapletal s Markem Sýkorou. Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem nakonec po všech problémech skončili 36. a na 55. místě skončil Boris Vaculík s Martinem Plechatým.

V kamionech na poslední chvíli předstihl Martin Macík Aleše Lopraise a skončil pátý, když se Aleš zahrabal „snad až po střechu“, jak prohlásil kolemjedoucí Tomáš Ouředníček. Aleš Loprais se tím zahrabáním propadl až na místo sedmé. A posledním z našich zástupců je Martin Šoltys z Buggyra Racing na 11. místě.

A ještě stojí určitě za zmínku úspěch Skylera Howese, který jezdí za Klymciw Racing a skončil na krásném devátém místě mezi motocykly! Hned za továrními jezdci! A to mohl po těžkém úrazu začít trénovat až tři týdny před začátkem Dakaru 2020!

Jak je vidět naši se na letošním Dakaru 2020 neztratili a nebýt technických problémů či smůly, mohli být i lepší. Tak snad zase za rok…

Související obrázky: