Letos se na rallye Dakar objevil v českých barvách zajímavý vůz, se kterým jede Aleš Loprais. Nese typové označení Praga V4S. Že by nástupce staré Pragy V3S? Označení vozu tuto asociaci sice vyvolává, ale toto je čistokrevný závoďák.

Praga V3S je dobře známá mnoha bývalým vojákům ze základní služby, protože snad všichni záklaďáci v době, kdy se chodilo na vojnu povinně, se s ní setkali. A i dnes ji ještě občas na silnici potkáte, i když vyrábět se začala již v roce 1953 a její výroba skončila v roce 1990.

Vůz Aleše Lopraise, synovce legendárního českého dakarského závodníka Karla Lopraise, sice nese označení Praga V4S DKR, ale Aleš jí říká „Lady“. Tedy „Dáma“. A ve svých barvách skutečně jako dáma vypadá, nemyslíte?

Firma Praga dnes náklaďáky nevyrábí, ale zaměřuje se na malosériová sportovní auta. I Praga V4S byla vyrobena pouze pro tým Aleše Lopraise v jediném exempláři. Zbývá ještě dodat, že základem speciálu je podvozek TATRA, je poháněn motorem IVECO s automatickou převodovkou Allison.

Loňského Dakaru se tým Aleše Lopraise zúčastnil s Tatrou Jamal, která se jmenuje „Queen“ – „Královna“ a celkově s ní skončil na 5. místě.

Dnes odpoledne (02. 01. 2020) jsme se zastavili u Lopraisů v zázemí na shakedownu. Panovala zde pohoda a klídek. Mechanici čistili vůz. Aleš seděl před doprovodným kamionem. A protože měl zrovna volnou chvilku, udělal si na nás čas, a my se ho zeptali:

Jak se ti jezdí s Lady? Je to velký rozdíl oproti Královně?

Obě auta jsou rychlá. Automat nás urychluje. Ve vlastním závodě bude ale spíše záležet na tom, kolik kdo bude mít poruch a jak se s nimi vypořádá.

Proč jste zvolili automatickou převodovku?

Kromě toho, že nás urychluje, tak další výhodou je, že se mohu více soustředit na jízdu, kam a kudy jet.

Jaký jste si stanovili cíl pro letošní Dakar?

Ve zdraví co nejvíce v předu!

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí!

Související obrázky: