Ve středu 18. února 2020, tedy přibližně měsíc po ukončení rallye Dakar 2020, přišli do pražské centrály Autoklubu České republiky kluboví ambasadoři povyprávět o účasti na letošní rallye. Jezdci zastupovali různé kategorie:

  • Aleš Loprais, čtrnáctinásobný účastník této rallye, za kamiony
  • Martin Prokop, pětinásobný účastník, za auta
  • Martin Michek, největší české překvapení letošního Dakaru, za motocykly
  • Tomáš Kubiena, náš největší dakarský smolař, který čtyřikrát odstartoval, ale do cíle ještě nedojel

Večerem provázel a účastníky besedy vyzpovídal moderátor Jan Červenka, který letos také byl jako novinář na Dakarské rallye.

V průběhu večera se účastníci besedy dozvěděli názor jezdců na letošní Dakar i některé novinky a plány do příštího ročníku. Například Aleš Loprais prozradil, že na příští ročník chystá dva závodní kamiony – Pragu V4S DKR a Tatru Jamal – Queen 69, se kterou loni skončil na pátém místě. Bude ji řídit známá osobnost, ale zatím je ještě brzo prozradit, kdo to bude, ale bude to známý jezdec!

Aleš Loprais také prozradil, jak fungovala automatická převodovka: „Automatická převodovka fungovala dobře. Původně jsem se automatu bránil, ale téměř celá špička s ní jede, tak jsme si ji také pořídili. Jedeme za výsledkem a automat má řadu pozitivních vlastností, ale zatím i negativních, ale ty nyní řešíme.“ Proto letošní rok věnuje hlavně testování a ladění, a to hlavně na písku nejspíše v Saudské Arábii nebo Jordánsku. A také se zúčastní několika hlavně písečných rallye.

Martin Prokop na otázku, zda-li mohou malé soukromé týmy pomýšlet na první pětku řekl: „Myslím si, že můžeme, ale musí to být těžký, technický Dakar. Ne rychlostní. Letošní Dakar byl jiný než jsme byli zvyklí. Byl hlavně o tom, kdo udrží déle plný plyn. Skákalo se do neznáma při plných rychlostech. Terén byl jiný než jsme si přáli.“

Tomáš Kubiena se přidal: „Hlavní rozdíl oproti Peru byl v teplotě. Do tří stupňů se blbě vstává. A taky chyběla teplá voda ve sprše!“ Potom vyprávěl o svých technických problémech. Například při závadě palivového čerpadla byl u něho jeden manželský pár z Austrálie. Když čerpadlo kompletně rozebral, ukázalo se, že opravit opravdu nepůjde. Pán jel shánět čerpadlo a paní mu zatím připravila sendvič. Bohužel mu na 42. kilometru ve třetí etapě odešel motor. Později v bivaku zjistili, že se utrhl píst.

Martin Michek konstatoval, že Dakar byl hodně rychlý a nebezpečný: „Všichni, co to jedem, jsme blázni!“ Obrazilo se to i v tom, že letos po pěti letech zemřeli hned dva motocyklisté!

Dakar 2020 skončil, ať žije Dakar 2021!

Související obrázky: