Michal Reichert se již řadu let velmi úspěšně účastní závodů v driftování. Tento poměrně mladý sport je u nás sice celkem rozšířený, ale není zas tak moc známý. Já jsem se s pojmem driftování setkal poprvé kdysi dávno při sledování filmu Rychle a zběsile, kde hlavní hrdina závodil s místními jezdci po úzkých silničkách v japonských horách. Během filmu se driftovat od místních naučil a v závěrečném závodě samozřejmě vyhrál. Jak také jinak, že?

V Evropě i u nás v Čechách se drifting rychle rozšířil po roce 2002. Nejprve se jezdilo exhibičně při různých tuningových srazech či jiných motoristických akcích. Z exhibic se postupně vyvinuly závody a stanovila se pravidla. Dnes se v driftování konají jak národní, tak i mezinárodní závody a mistrovství, obdobně jako v ostatních motoristických disciplínách.

Jezdí se po vytyčených tratích, kde jezdec musí po celou dobu jízdy držet vůz v přetáčivém smyku. Závod probíhá formou soubojů dvojic, kde první jezdec určuje stopu a rychlost jízdy. Druhý se ho drží co nejblíže a přitom ho co nejpřesněji kopíruje. Takže občas je drifting i kontaktním sportem. V druhém souboji se pořadí jezdců prohodí. Oba jezdci jsou za svoji jízdu rozhodčími obodováni, a kdo má více bodů postupuje dál. Rozhodčí hodnotí přesnost jízdní stopy – těsnot přiblížení ke kontrolním bodům, úhel smyku – čím víc tím líp, styl – plynulost a kontrola jízdy auta a nakonec rychlost – čím rychlejší, tím větší šance ujet druhému jezdci.

Vozy, které jezdci používají, mají téměř výhradně náhon na zadní nápravu. Nejčastěji mezi nimi u vidíte značku Nissan či Toyota. Velmi oblíbené jsou i vozy BMW, které jsou pohonem zadní nápravy pověstné a navíc disponují i výkonnými motory. Výkony motorů dosahují 1000 koní a občas i více! A to už je opravdu velké stádo pod malou kapotou!

A právě jedním takovým „nadupaným“ BMW jezdí i Michal Reichert:

Můžeš se nám ve stručnosti představit?

Ahoj, jsem Michal Reichert a jsem především drifter. Aktuálně jsem mistr ČR v driftu. Je mi 32 let. Drifty závodně jezdím od roku 2009, tedy již 11 let – od mých 21 let. Jsem majitelem firmy BMW service Chotětov s.r.o., kde servisujeme vozy BMW a prodáváme na ně veškeré náhradní díly.

Kdy Tě napadlo začít driftovat? Nejezdil jsi nebo neláká Tě i nějaká jiná sportovní disciplína?

Jezdil jsem od útlého mládí s různými auty a zadní poháněná náprava byla vždy zárukou zábavy. Tak jsem si v roce 2006 koupil první BMW e30. Jezdil jsem s ním po silnici tak dlouho, až jsem dospěl k tomu, že pojedu závody a postavím si na ně auto. Tak jsem v roce 2008 začal připravovat amatérský závodní stroj BMW e30 3,5 alpina.

V kolika letech jsi vlastně začal driftovat?

Poprvé jsem driftoval v roce 2003 a to se Škodovkou 120L na mokré trávě, později na suché trávě a od roku 2006 s BMW e30.

Vzpomínáš si na svůj první závod? A který to byl? Jak už je to dlouho?

Můj první závod jsem jel na Slovensku v Piešťanech v roce 2009. Tehdy jsem se kvůli problémům s autem ani nekvalifikoval – špatná volba podvozku a nefunkční ruční brzda atd. První závod v cizině, pokud nepočítám Slovensko, byl v roce 2015 v Polsku STW drift challenge, kde jsem jel už s první verzí BMW e92 M50 turbo.

A kdy se překlopilo „obyčejné” driftování pro zábavu na světovou úroveň?

To se změnilo během mého působení v Driftmasters, kde jsem začal jezdit od začátku roku 2015 a celkově již driftování s e92 nebylo pro zábavu, jelikož to stálo, a stále stojí, hodně peněz, takže to byl už celkem stres, když se něco nepovedlo.

Za svoji kariéru máš za sebou velké množství úspěchů a to jak na domácí scéně, tak i mezinárodních. Kterého z nich si nejvíce ceníš?

Nejvíc si asi vážím 5. místa driftmasters a 2. místa na motorsport games v Itálii a pak samozřejmě titulu Mistra ČR.

Co pro Tebe drift znamená?

Pro mě už je drift samozřejmě životní styl, jezdím stále protože chci dokázat víc a stále se chci posouvat dál, dokud to je v mých schopnostech a samozřejmě mě těší, že se mi to zatím daří. Proto mě to i velmi baví!

Pomalu nám končí zákazy kvůli COVID-19. Jak moc Tě tato krize zasáhla? Ať už ve stavbě nového auta nebo plánů na sezónu?

Krize nás zasáhla velice, protože chyběly a stále chybí nějaké díly na auto, vše trvalo déle, sezóna se posunula a stejně tak i celá stavba auta. Teoreticky jsme měli více času na stavbu, ale nedařilo se nám sehnat díly, takže jsme stejně nemohli pracovat.

Myslíš si, že stavba nového speciálu už byla nutná? Se starým autem bys nedokázal odjet další sezónu?

Samozřejmě bych dokázal odjet i tuto sezónu, ale myslím si, že s novým autem budu podávat lepší výkony.

Jak dlouho jsi auto stavěl?

Přibližně jeden a půl roku.

Jaký má výkon a hmotnost? Měřil jsi někdy i jeho maximální rychlost? A spotřebu?

Zatím nemáme žádné hodnoty, nezjišťovali jsme to. Maximální rychlost nového auta bude cca 290 km/h, Evo2 jezdí „jen“ 240 km/h.

S tímto výkonem nemá motor mnoho společného se sériovým motorem?

To opravdu nemá, jen holá hlava je originál.

Jaké jsou základní rozdíly mezi Tirekiller Evo2 a Tirekiller Evo3?

Shodná je v podstatě jen kastle a zrcátka. Vše ostatní je jinak. A zatím stále ještě čekáme na novou a silnější převodovku. Abych mohl s vozem jezdit, tak zatím použiváme stejnou, jako byla v EVO2.

Jaké sis dal cíle na letošní sezónu? Kde s novým autem pojedeš?

S novým autem pojedu celou serii CDS a DMEC. Cíl je obhájit titul a dostat se do TOP10 v DMEC za celou sezónu.

Cítíš se na závodní dráze vždy v bezpečí nebo máš někdy strach? Máš na něj vůbec čas?

Občas se bojím když něco nevyjde, ale na strach čas skutečně není. Každou situaci musím vyřešit s chladnou hlavou a pak, až v klidu, si řeknu nóóó to teda bylo teda těsný 😀 anebo vylezu z auta a čekám na odtah.

To, že je drift někdy docela kontaktní ví každý, kdo ho někdy viděl, ale kolikrát si měl „vážnější nehodu” přímo Ty?

Vážnou nehodu jsem neměl naštěstí žádnou…

A byla nějaká chvíle, kdy sis řekl, že by bylo lepší skončit?

Skončit jsem nikdy nechtěl. Spíš naopak, chci se stále posouvat dále.

Děkuji za rozhovor a přejeme Ti ať se Ti splní všechny Tvé cíle!

Související obrázky: