V pátek odpoledne se začali do Senice, nedaleko známějších lázní Poděbrad, sjíždět účastníci celorepublikového srazu čtyřkolek. Organizátoři tu ale na místě vše připravovali již od středy. A tomu ještě předcházely týdny a měsíce vymýšlení programu, jeho zajišťování i nezbytné papírování.

Generálním partnerem letošního srazu bylo české zastoupení americké firmy Polaris CZ/SK, která prostřednictvím svých prodejců dodává na náš trh čtyřkolky, bugginy a UTV. Většinu ve variantách pro sport i pro práci. A nezapomínají ani na děti, pro které mají „zmenšené“ verze některých vozidel. Zdejší prezentaci firma pojala jako předvedení nových strojů, ale zároveň i jako ukázku své nedávné historie. K vidění tak byly současné i lehce historické stroje. Mně osobně se líbila šestikolka Polaris Sportsman 6×6. A navíc bylo možné si některé stroje i vlastnoručně vyzkoušet! K tomu byla organizátory připravena na nedalekém poli trať s několika ostrými zatáčkami i delší rovinkou.

Program pro účastníky začínal již v pátek večer, kdy zahrála kapela 008 a později ji vystřídala kapela Vanaheim.

Sobotní ráno se řada jezdců připravovala na spanilou jízdu. Dlouhý had více než stovky čtyřkolek zamířil do Milovic na známou offroadovou trať. Zde se všichni účastníci mohli vyřádit podle libosti. A aby se nenudili ti, kteří se spanilé jízdy neúčastnili, byl pro ně v místě konání připraven dětský den s mnoha zajímavými aktivitami pro děti. A samozřejmě za vše byly i odměny. Letos se dětského dne zúčastnilo neobvyklé množství dětí.

Po návratu z Milovic bylo v Senici možné shlédnout vystoupení quad kaskadéra Richarda Mošny. Nejprve předvedl několik svých kousků na omezeném místě před podiem a k večeru předvedl své umění na příjezdové silnici před areálem srazu.

V Senici byl pro zájemce také připraven zábavný okruh, což byl okruh s několika překážkami a než ho jezdci projeli, museli cestou splnit šest zábavných úkolů – převezení kelímku s vodou bez jejího vylití, tažení přívěsu navijákem, couvání ve vymezené linii do zatáčky, přejezd houpačky, poznávání hmatem předmětů schovaných v krabici a posledním úkolem bylo sestavení slova ze šesti písmen.  Kdo čekal, že to bude název místa srazu, tak se mýlil…

Pokud se někdo vymlouval, že nemá naviják nebo dokonce čtyřkolku, mohl místo navijáku použít ruce a místo čtyřkolky třeba koloběžku. A pokud se třeba některým z menších dětí, protože i malé děti mohly trať absolvovat (samozřejmě pod dozorem rodičů), zdála překážka vysoká, tak ji mohly objet. Ovšem někteří jezdci tak spěchali, že nenechali houpačku překlopit a přeskočili ji. Někteří si to zkoušeli i mimo závod.

Večer pak hrála kapela PREMIER a protože odpolední jízda zručnosti se jela samozřejmě na čas, tak o přestávce koncertu došlo k vyhlášení nejrychlejších jezdců a k předání pohárů.

V neděli se všichni vyspali, zabalili a vyrazili domů.

Na závěr srazu jsem se zeptal Břetislava Vaňka,  jednoho z organizátorů, jak jsou spokojeni s letošní účastí čtyřkolkářů na srazu:

Spokojeni, co k tomu říci. Nepřijelo tolik lidi, kolik bylo hlášeno, ale i tak jsme spokojeni. Vše klaplo na výbornou. Účastníkům se sraz líbil, takže za nás OK. 🙂

Kolik lidí se vůbec na zorganizování srazu podílelo?

Hlavní organizátoři jsme byli dva – Leon Kavala a já. Ale ještě nám pomáhali další tři spoluorganizátoři. No a pak ještě spousta dalších lidí přímo tady na místě. Všem bych chtěl za aktivní pomoc poděkovat!

Jak dlouho se tento sraz koná?

V Senici je to již pátý sraz pod tímto názvem, z toho já jsem zde pořádal srazy tři.

Jak dlouho jste sraz připravovali?

Příprava je docela náročná. Začínali jsme již v únoru letošního roku. Obzvláště poslední dny před srazem byly náročné.

Letošní sraz skončil – už jste začali plánovat další?

Zatím ne. Je to moc brzy. Musíme nejprve vstřebat tento. Ale asi se do toho opět pustíme, i když již nyní plánujeme nějaké změny.

A jak sraz snášejí místní? Nevadí jim zvýšený provoz či hluk?

Právě naopak! Jsou rádi, že se tu nějaká akce pořádá. Řada z nich se přišla na sraz podívat. Někteří přišli i na večerní koncerty i na vystoupení kaskadéra. V tom problém není, spíše naopak.

Děkuji za vysvětlení a přeji ještě mnoho úspěšných srazů!

Související obrázky: