Jak se blíží rallye Dakar 2021, tak začínají i tiskové konference týmů zaměřené na tuto událost. Podle zveřejněných informací nebude organizace rallye jednoduchá. Dnes 19. listopadu 2020 proběhla první tisková konference velkomeziříčského týmu Ultimate Dakar racing.

Jeho majitel a pilot v jedné osobě Tomáš Ouředníček oficiálně oznámil přechod týmu od vozu Ford k Toyotě. Ke které se vrátil po čtyřech letech s Fordem Ranger, se kterým spolu s navigátorem Davidem Křípalem například vyhráli největší africký a třetí největší rally-raid závod na světě – Marocco Desert Challenge 2017. Nejlepší umístění na rallye Dakar dosáhl jako navigátor Miroslava Zapletala v roce 2008. Celkově tehdy skončili na krásném 7. místě a k tomu byli třetí v kategorii T1.1.

Měl jsem možnost se svézt v Toyotě Hilux a byl jsem úplně ohromen! O tom, že je její technika Toyoty na nejvyšší úrovni, jsme se přesvědčili také na letošním Dakaru. Předjet Toyotu bylo téměř nemožné,“ řekl k přechodu Tomáš Ouředníček.

Posledním závodem, který jel ještě s Fordem Ranger, byla Baja Poland, při které ho navigoval Petr Hauptman a umístili se na čtvrtém místě. Několik týdnů po návratu již testoval speciál Toyota Hilux, který ho velice nadchl: „… byl jsem úplně ohromen. Bylo to něco jako láska na první pohled, nebo možná spíš jako návrat k dávné lásce,“ prohlásil po jízdě.

Toyota se na Dakaru pravidelně objevuje již mnoho let. Za tu dobu dávno zjistili, že Dakar nejsou jen extrémní terény, ale i neuvěřitelné rychlosti a přitom je hlavně klíčová kvalita, trvanlivost a spolehlivost v extrémních podmínkách vozu při tomto specifickém závodě.

Novým hlavním partnerem týmu Ultimate Dakar racing se nyní stal prodejce vozů Toyota na Vysočině HS Automobil. Tomáš Ouředníček k tomu řekl: „Naším novým hlavním partnerem je dealerství Toyoty, jihlavská společnost HS Automobil. Všechno bylo neuvěřitelně hektické, ale jsem nesmírně rád, že jsme tuto skvělou nabídku dostali a mohli jsme ji s radostí přijmout. Toyota nás přijala s otevřenou náručí, má výborná závodní auta a panuje tam neuvěřitelná atmosféra.“

Fanoušci si jistě pamatují, že prvním vlastním závodním vozem Tomáše Ouředníčka byl speciál Hummer, jenž je poháněn motorem Toyota: „Je to moje první závodní auto, s ním jsem v roce 2014 začal závodit jako jezdec. Absolvovalo náročný Dakar v Argentině a Bolívii a velice dlouhou řadu dalších závodů v Evropě i v Africe. Motor Toyota má najeto přes třicet tisíc závodních kilometrů, a stále jede. To je výjimečné a všichni nad tou neuvěřitelnou spolehlivostí žasnou,“ řekl.

A plány do budoucna? Teď je úkolem všech lidí v týmu připravit techniku i posádky na Dakar 2021. „Vedle speciálu Toyota Hilux chceme mít na startu ještě druhou týmovou posádku s Toyotou Land Cruiser,“ prozradil Tomáš a pokračoval: „Na začátek nové závodní éry s Toyotou se velice těšíme. Věříme, že se nám všem bude díky tomuto novému partnerství dařit a napřesrok už pojedeme na Dakar v továrním voze Toyota Gazoo Racing!“

Tak kluci – hodně štěstí!

Související obrázky: