O víkendu 10. a 11. července 2021 se jel v Nové Pace závod mezinárodního mistrovství republiky v autokrosu. Novopacká trať ve Štikovské rokli patří k nejhezčím autokrosovým tratím, a tak přilákala 130 závodníků, včetně několika zahraničních jezdců, a také velké množství diváků. Mezi závodníky nechyběl šestasedmdesátiletý Jaroslav Hošek v kategorii Super Buggy ani naši závodníci, úspěšní minulý týden na závodě ME ve Vilkynčiai v Litvě včetně Petra Šimurdy, který ve své kategorii Touring Autocross zvítězil.

Jak zde bývá tradicí, byla trať perfektně připravena i přes problémy z předešlých dnů, kdy se nad ní přehnala silná bouře. V sobotu se za pěkného slunečného počasí jely tréninkové jízdy, první rozjížďky a část druhých rozjížděk. V neděli se jel zbytek rozjížděk a semifinálové a finálové jízdy.

Téměř celou neděli bylo také hezky, ale před finálovými jízdami Junior Buggy začalo pršet, i pár blesků osvětlilo jižní oblohu, takže finálové jízdy Junior Buggy, Buggy 1600 a Super Buggy se jely na hodně „nakropené“ a kluzké trati. Což sice zvýšilo dramatičnost finálových jízd, ale znesnadnilo rozeznávání jednotlivých vozů, protože během prvního kola získaly stejné barvy. Dramatické okamžiky však nechyběly ani před deštěm. Na trati jsme viděli několik nehod, z nichž některé vypadaly dost dramaticky. Viděli jsme i zmařené vítězství Martina Kolomého jr., kterého po smyku ve sjezdu vyřadila z další jízdy za ním jedoucí Amálka Žídková. Bez zadního kola se prostě jet nedá! Nebo dá? Někteří závodníci se o to pokusili… Například v Junior Buggy to zkoušela bez levého zadního kola Eliška Pytlounová a v Racer Buggy 125 s částečně ulomeným levým předním kolem dojel až do cíle Jakub Novák. Ošklivě vypadala také bouda Jana Brožka hned v první zatáčce po startu.

Související obrázky: