Tak v úterý 6. července 2021 se nám podařilo domluvit s rallyovým jezdcem Janem Černým a setkali jsme se v obci Vratkov, kde trénoval před Rally Bohemia. Ta se jede již za několik dní, konkrétně (9. až 11. července) a tým Honzy se ji zúčastní s jejich Škoda Fabia R5 evo. Přeci jen bylo ještě potřeba pár věcí doladit.

Jan Černý si na nás udělal čas, a dokonce svezl i manželku. Ale o tom zas někdy příště.

Obec Vratkov je malá vesnička téměř ztracená v malebné přírodě s kouzelnými výhledy. Proč sis vybral právě tuto lokalitu?

Já jsem z Příbrami, takže to je sem pro nás blízko navíc ta trať je tady skvělá. My tady v okolí Sedlčan, Příbrami a Kamýku máme více těch tratí, ale vždy to kombinujeme tak, aby to bylo co nejpřesnější tomu závodu a tady ta trať nám prostě vychází nejlíp.

Jak často vozíš své příznivce? Je hodně zájemců o svezení?

Jo, určitě. Ono samozřejmě nemůžeme svézt úplně každého, je to limitované našimi možnostmi, ale těch zájemců je dost a jsem rád, že to tak je.

Jak přibližně dlouhá je tato trať?

Tady to je asi jeden a půl kilometru, takže tam a zpátky asi tři kilometry.

A jaké dosáhneš na této trati maximální rychlost?

Tady jezdím tak 150 až 160 km/h.

A co spolujezdci, nebojí se?

Jak kdy. Je super, když si to člověk, kterého vezu užívá. To mám rád.

Jsou i tací, kteří při jízdě křičí?

Jo, a docela často.

A jaké máš plány do budoucna? Prý máš v plánu jet Dakar s Buggyrou?

Jo, byl jsem v Saudské Arábii, tak v Dubaji testovat v písku s Buggyrou s Can-amem a jako okouzlilo mě to, baví mě to! Je to jeden z nejtěžších závodů na světě, co se týče motosportu a chtěl bych tam vyrazit, ale jestli to bude tenhle Dakar nebo někdy v budoucnu těžko říct.

Takže bys nejel v autě, ale s buginou?

Bugina je pro nás teď nejdostupnější, nejjednodušší. Samozřejmě auto je někde jinde, ale je jinde i finančně. Bugina se mi líbí a myslím, že na začátek v Dakaru je to to nejlepší náčiní, co může být.

Budeš jezdit i jiné závody cross-country, třeba baji?

To se ještě uvidí, to zatím fakt nevím. Možná něco v rámci příprav, kdyby se rozhodlo, že jedem Dakar, tak bych něco jel, ale raději někde v písku, protože jízda třeba v Polsku nebo v Saudské Arábii se nedá vůbec srovnávat.

Takže rally budeš jezdit i nadále?

Rally miluju! To je to, co chci dělat! Samozřejmě bych se chtěl posunout do Evropy nebo do světa, ale loni jsme ztratili silné partnery. Naproti tomu nás letos již podpořilo Auto Louda a Škodovka a věřím tomu, že příští rok s námi budou pokračovat a spolupráce se zvětší.

Ještě také jezdíš rallycross…

Rallycross je skvělej. Teď přespříští týden letím do Barcelony na první letošní závod Mistrovství Evropy. Tam jedeme s vozem Škoda Citigo S1600, je to zas něco úplně jiného. Mám to tenhle rok hodně pestrý.

Budeš jezdit jenom závody v rámci Mistrovství Evropy nebo Tě příznivci uvidí i u nás?

Jeli jsme nějaké přípravné závody v rámci zóny střední Evropy a Českého mistrovství, ale myslím si, že v Čechách moc nepojedu.

Kdy jsi vlastně poprvé seděl za volantem?

Já si pamatuju, že když jsem přišel poprvé z první třídy domů, tak mě doma čekala bugina. To mi mohlo být takových šest let a pak v osmi jsme už na letišti řídil auto a pak už to pokračovalo dál a dál.

Kterého dosaženého umístění si nejvíce považuješ?

Já nevím. Ještě na něj furt čekám.

A co bylo naopak nejhorší vzpomínka?

Ty jsem hned vytěsnil z hlavy, takže taky nevím.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí v nastávajících závodech!

Související obrázky: