Deště ani bláta se nebojíme!“ řekli si někteří jezdci a na Baju Poland i přes často se měnící předpověď počasí dorazili. Ale českých posádek mezi nimi mnoho není.

Ve Světovém poháru FIA a Evropském poháru zde jede celkem třicet posádek, ale tentokrát je bohužel pouze jedna z nich česká. V kategorii T1.1 jede pouze Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou s osvědčeným vozidlem Ford F-150 EVO.

Ze známých zahraničních jmen pojede například Yazeed Al Rajhi ze Saudské Arábie s britským navigátorem Michaelem Orrem v Toyotě Hilux Overdrive. Z místních polských jezdců jede také oblíbený jezdec Krzysztof Hołowczyc s Łukaszem Kurzejou nebo posádka Michał a Julita Małuszyński. Obě poslední posádky jedou s vozidly Mini John Cooper Works Rally.

Mezi jezdci Yazeedem Al Rajhim a Krzysztofem Hołowczycem je očekáván napínavý souboj, neboť v celkovém pořadí Evropského poháru je mezi nimi rozdíl pouhých osm bodů v neprospěch polského jezdce. O důraznosti jejich vzájemného souboje svědčí i zcela shodný čas na minulé rally Hungarian Baja, takže o umístění rozhodovala další kritéria, která přisoudila vítězství Krzysztofu Hołowczycovi. Hołowczyc je navíc již šestinásobný vítěz Baja Poland a o této baje říká: „Baja Poland je moje oblíbená rallye. Lze říct, že mé cross-country závodění začalo právě na Baja Poland. Chtěl bych zde dosáhnout magického počtu sedmi vítězství!

Rallyový manželský pár Małuszyńských zase na loňské rally Wysoka Grzęda Baja Polsko získal senzační druhé místo v klasifikaci Světového poháru FIA. Tím dosáhli nejlepšího výsledku v jejich sportovní kariéře a letos by si tento úspěch samozřejmě rádi zopakovali.

Zajímavá bude také posádka Denis Krotov a Konstantin Zhiltsov v Mini John Cooper Works Buggy. Což je stejné vozidlo, se kterým Stephane Peterhansel vyhrál letos již svoji 14. rallye Dakar 2021.

Pro nás bude zajímavý Martin Prokop, který poprvé nejede jako závodník, ale jako předjezdec. Jako předjezdec pojede zcela novým autem, a proto tuto svou letošní roli pojímá spíše jako test před následující rally Dakar 2022, kde pojede v nové kategorii T1.1+.

Mezi našimi posádkami ještě uvidíme Františka Brutovského a Pavla Šebáka s Cam-Am Maverick X3. Tým Ultimate Dakar Racing s vozem Toyota Land Cruiser KDJ120 v kategorii T2 se nakonec nezúčastní. No a mezi kamiony byly přihlášené hned dva kamiony ze stáje Macíků – s Iveco Powerstar známém jako Karel byla přihlášena posádka Martin Macík s Františkem Tomáškem a Davidem Švandou a druhou posádku měli tvořit Stiblik Daniel, Němeček Vojtěch a Motl Michal. Bohužel ale celou středu v oblasti, kde se má závod jet pršelo, a ještě i chvíli po ránu ve čtvrtek, a tak se sedlčanský tým rozhodl šetřit techniku a na baju nejet. A tak v kamionech zůstala poslední česká posádka, která se deště nebojí, ve složení Tomáš Vrátný, Radim Baculík a Jaromír Martinec z týmu Fesh Fesh Group v.o.s. V kamionech tak pojedou pouze dva vozy.

Fotografie z testování na vojenském polygonu Drawsko Pomorskie:

Související obrázky: