Když jedete do Polska přes Trutnov a Lubawku směrem na Kamiennou Góru a dále na Bolków, cestou uvidíte, jak se na polské straně mohutně staví dálnice a že se staví již téměř až k hranici s námi. Na naší straně je zatím klídek. Nic se kolem Trutnova nestaví. Nebo to alespoň není vidět…

Ale kousek za Hradcem Králové, konkrétně u Smiřic, v sobotu 25. září 2021 uspořádalo Ředitelství silnic a dálnic Den otevřených dveří na dálnici D11, která má vést kolem Jaroměře a Trutnova a napojit se na polskou dálnici. Pro akci byla vyčleněna šestikilometrová část dálnice ze Smiřic na Hradec Králové. Tentokrát jsme se mohli po dálnici projet na kole, na bruslích či na koloběžce. Anebo třeba jen tak se projít pěšky. A aby se návštěvníci nenudili, byl připraven zajímavý program. Takže návštěvníci si mohli daný úsek dálnice prohlédnout, a k tomu se mohli podívat i na stavební techniku, která se na výstavbě podílela, a jako bonus i techniku Integrovaného záchranného systému. Také tam byla řada atrakcí pro děti i občerstvení. A aby tam nebylo moc ticho, tak atmosféru doplnila hudební kapela idealBand.

Pro nás však byl hlavním lákadlem, proč jsme sem vůbec jeli, Franta. Kdo má rád rallye Dakar jistě ví, že se jedná o známý závodní vůz ještě známějšího týmu Big Shock Racing ze Sedlčan. A dokonce ho sem doprovodil jeho úspěšný pilot Martin Macík jr. s rodinou. Ale byli zde i další lidé ze sedlčanského týmu. Martin rozdával podpisové karty a úsměvy na všechny strany. S každým kdo chtěl se vyfotografoval a prohodil pár slov. A když zájemci měli na selfíčko krátkou ruku, rád půjčil tu svoji.

K večeru se návštěvníci rozešli domů a řidiči si musí počkat až do půlky prosince, kdy by měl být tento úsek otevřen. Výstavba úseku Hradec Králové – Jaroměř byla zahájena již v roce 2018 a jezdit by se po něm mělo od 15. prosince 2021.

Související obrázky: