Víte, že hřebčín v Kladrubech nad Labem je jedním z nejstarších hřebčínů na světě?

Císař Rudolf II. roku 1579 povýšil kladrubský hřebčín na císařský dvorní hřebčín a od těch dob se hřebčín stal domovem pro unikátní plemeno, které bylo vyšlechtěno speciálně pro ceremoniální účely panovnických dvorů, známého jako starokladrubští koně. Hřebčín včetně stáda starokladrubských koní je od roku 2009 národní kulturní památkou a od roku 2019 je i s okolními pastvinami zařazen na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Od té doby se zde stále chovají koně a konají různé soutěže.

A právě ve čtvrtek 21. dubna 2022 Kladruby nad Labem ožily jedním ze tří hlavních mezinárodních závodů spřežení – Rudolfův pohár. Závody se obvykle konají pod záštitou ministra kultury, letos tedy Zdeňka Nekuly, a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Závodů se zúčastnilo téměř sedmdesát soutěžících ze sedmi evropských zemí.

Tyto mezinárodní závody spřežení jsou rozděleny do celkem čtyř soutěžních dnů, začaly již 21. dubna a skončily vyhlášením výsledků v neděli 24. dubna. My jsme v pátek viděli drezurní zkoušku, ale asi nejzajímavější závod byl sobotní maraton. Je to sice něco úplně jiného než běžně fotíme, ale i tak to byla rozhodně zajímavá podívaná.

Související obrázky: