Na páteční podvečer 8. dubna 2022 v hostinci Zlatá hvězda ve Ždárku u Sychrova připravil pro své fanoušky tým Moto Racing Group pod záštitou společnosti IVAR CS a TJ Sokol Frýdštejn besedu se zajímavými účastníky. Na prostoru před hospodou bylo zaparkováno několik dakarských doprovodných vozidel a motocykl, na kterém Martin Michek absolvoval Dakarskou rally.

Besedu navštívilo mnoho návštěvníků z blízkého i vzdáleného okolí, protože si s nimi přišli popovídat známí představitelé známého dakarského týmu. Besedou provázel moderátor Robert Blazius, jenž nejprve přivítal jednatele firmy IVAR CS spol. s r.o. Ing. Semira Boughattase. Z účastníků Dakarské rally nejprve uvedl všem dobře známého Josefa Kalinu, který jel Dakarskou rally na všech kontinentech, tedy v Africe, Jižní Americe i nyní v Saudské Arábii. Přitom zavzpomínal, jak se v dálkových soutěžích navigovalo při jeho začátcích a jak se to změnilo a mění. Nejvíce se mu líbilo v Jižní Americe, protože tam jsou nejlepší diváci, kteří navíc vždycky rádi s čímkoli pomohou.

Po něm moderátor uvedl desetinásobného účastníka Dakaru Honzu Veselého, který poslední tři rally jel v kategorii Malle Moto a jehož moto stále je: „Neznám slovo nejde…“. Psali jsme o něm již po prvním Dakaru v Saudské Arábii.

Dalším besedujícím byl hlavní konstruktér a vizionář sedlčanského týmu Bigshock Racing Martin Macík starší. „Proč jezdíme zrovna v kamionech? No tehdy před 20 lety to byla nejlevnější a nejbezpečnější kategorie pro Dakar,“ vysvětlil počátky sedlčanského týmu. „Nejdříve jsem koupil kamion a pak jsem si na něj dělal papíry…“, doplnil. Kam až to se svým týmem dotáhl víme všichni.

Potom nám Milan Engel vyprávěl, jak se účastnil Dakaru v kategorii Malle Moto: „Už minulý rok v létě jsme o tom uvažovali, ale to jsem nevěděl, že to přijde tak záhy. Avšak brzo mě to plně nadchlo! Byl jsem zvyklý na plný servis a teď mi najednou nemohl nikdo pomoci… Teď jsem si musel postavit stan, zkontrolovat a případně si opravit motocykl i postarat se o sebe – najíst se, usušit oblečení, a tak. Až ve druhé půli Dakaru jsem si našel nějaký funkční systém, jak si vše zorganizovat. Pak už to bylo dobrý. Navíc Malle Moto je vlastně rodina. Když jsem něco potřeboval, třeba nějakou pomoc či radu nebo něco půjčit, tak jsme si tam všichni navzájem pomohli.“

Martin Kolomý promluvil o navigátorech a navigaci. Dakar je čím dál rychlejší a automatické převodovky ho ještě zrychlily. Také povyprávěl o nehodě, kterou měl na Dakaru 2021. Tehdy se říkalo, že se Martin předváděl před fotografy, ale Martin vysvětlil, že se s autem teprve sžíval, protože v Arábii s ním jel vlastně poprvé. A v týmu se jim zdálo, že jede pomalu, tak mu řekli ať jede na plný plyn. No a on jel…

Dalším besedujícím byl Roman Krejčí, který obdržel za Dakar 2021 cenu fair-play, protože významně pomohl jinému českému závodníkovi tím, že mu půjčil přední kolo svého motocyklu a on tak mohl dokončit závod. Tím závodníkem byl Libor Podmol. Roman Krejčí o Dakaru říká: „Je to dvanáct dní odříkání…“

Posledním besedujícím závodníkem byl Martin Michek, jehož srdce dávno patří rodině a motokrosu. V motokrosu již dosáhl mnoha úspěchů, ale Dakar… je Dakar! V motokrosu se stal čtyřikrát mistrem Evropy a dvakrát vicemistrem světa. Na Dakaru 2021 dojel celkově na desátém místě.

Posledním besedujícím nebyl sice závodník, ale bez něho by to asi nešlo… Ervín Krajčovič je totiž manažér a vlastně organizátor týmu Moto Racing Group.

A úplně nakonec byli ještě vylosováni výherci z příchozích návštěvníků.

Související obrázky: