V loňském roce na podzim na mě vyskočila reklama na aplikaci FIA SDC. A protože mě zaujala, tak jsem ji zkusil nainstalovat.

FIA Smart Driving Challenge je celosvětová soutěž, do které se prostřednictvím Autoklubu ČR jako jedna z prvních zemí přihlásila Česká republika. Ambasadorem soutěže a týmovým lídrem za Českou republiku se stal automobilový závodník a dosud jediný český jezdec ve Formuli 1 Tomáš Enge.

V soutěži mohou spolu porovnat své jízdní schopnosti řidiči při každodenním ježdění, třeba při cestě do práce. Přitom nezáleží na tom jaký je stav vozovky, typ automobilu či jeho pohon. Podmínkou je, aby se vozidlo umělo propojit pomocí Bluetooth s mobilním telefonem a tedy se zmíněnou aplikací, protože bez spárování se body nenačítají. Na starších vozidlech se vám to nepodaří. Výstupem je tzv. skóre za styl jízdy.

V soutěži nejde o rychlost, ale o přístup k řízení. Chytrá a předvídavá jízda znamená jezdit bezpečně, zodpovědně i ohleduplně k životnímu prostředí. V podstatě to je jakýsi způsob jak ovlivnit životní prostředí a bezpečnost provozu na silnicích. Nezáleží přitom na množství ujetých kilometrů, takže je nemusíte zbytečně najíždět. Zjednodušeně řečeno jde o plynulost řízení, kde hodnocení jízdy ovlivní například časté brždění a následné rozjíždění. Toto má samozřejmě také vliv na ekologii a CO2 uvolňované pří práci spalovacího motoru do ovzduší. K uvedenému se také vztahují hodnocené parametry. Výsledky je možné si zobrazit jak číselně, tak graficky.

V České republice se k aplikaci zaregistrovalo více než 300 řidičů z nichž bylo na poslední březnovou neděli 27. března 2022 na autodrom v Sosnové pozváno 30 jezdců, kteří si v této soutěži vedli nejlépe. Zde se utkali ve třech disciplínách – jízda po městě s instruktorem autoškoly (všichni jeli stejnou trasu), dopravní test a jízda zručnosti s vozem Peugeot 3008. Každý z účastníků obdržel tašku s tričkem a třemi páry ponožek od firmy PUMA (i když původně měli obdržet triko, kšiltovku a mikinu), propiskou, bločkem a samolepkou s logem autoklubu. Nakonec podle konečného pořadí prvních šest řidičů dostalo poukaz na školení bezpečné jízdy a první tři získali i možnost půjčit si vůz Peugeot typu podle vlastního uvážení na víkend.

Pokud se chcete také zapojit, máte možnost, protože aplikace je stále ke stažení zdarma, takže se stále můžete přihlásit a na dalším setkání porovnat své řidičské schopnosti a znalosti s ostatními.

Související obrázky: