Po zimní přestávce o víkendu 23. a 24. dubna 2022 v Humpolci oficiálně začala autokrosová sezóna 2022. Někteří jezdci měli nové stroje nebo alespoň po zimních úpravách a modernizacích. Závod je zároveň součástí Zóny Střední Evropy, České trofeje a MASCOM Cupu. Sjelo se na něj téměř 140 závodních týmů. Tento závod je zároveň i oslavou čtyřicetiteté historie pořádajícího AMK Zálesí Humpolec.

Již od pátečního odpoledne se začaly sjíždět závodní týmy, aby absolvovaly administrativní a technické přejímky. V sobotu, po ranní rozpravě s jezdci, vyjeli jezdci na trať, aby absolvovali měřené tréninky. No a po obědě již jezdci nastoupili do prvních rozjížděk. Do ukončení závodního dne se ještě odjela i část druhých rozjížděk. V neděli dopoledne se nejprve dojel zbytek druhých rozjížděk a odjely se třetí rozjížďky. No a po obědě již začaly finálové jízdy!

Sobotním rozjížďkám přálo počasí a celý den svítilo sluníčko a bylo celkem teplo, takže i divácká návštěvnost byla celkem vysoká. V neděli to podle předpovědi meteorologů, ale nebylo nejlepší. Dopoledne mrholilo či drobně poprchávalo a byla zima. Na finálové jízdy naštěstí meteorologům počasí nevyšlo a udělalo se hezky. I sluníčko občas zasvítilo!

Za víkend jsme byli svědky mnoha dramatických událostí i smůly několika jezdců, kteří v kvalifikacích s přehledem vítězili, ale v rozhodujících jízdách jim to však nejelo nebo nedojeli.

Stručné výsledky prvního závodu:

Začněme kategoriemi autokrosařských nadějí, tedy kategoriemi RacerBuggy:

RB160

  1. Denis The Menace
  2. Vít Kostroun
  3. Jan Žalský

RB125

  1. Ladislav Hanák jun.
  2. Ondřej Rezek
  3. Jakub Novák

RB250

  1. Amálie Žídková
  2. Kristýna Svobodová
  3. Petr Bílek

JuniorBuggy

  1. Filip Duřt
  2. Arnošt Florián
  3. Daniel Pytloun

V rámci JuniorBuggy dívky soutěží o Dívčí pohár AČR:

  1. Lea Honiáková
  2. Eliška Plná
  3. Eliška Pytlounová

Kartcross MASCOM Cup

  1. Petr Doležal
  2. Lukáš Svoboda
  3. Ondřej Hartych

Petr Doležal vedl již od staru a pronásledovatelům nedal šanci. Je škoda, že v semifinálové jízdě B vypověděl službu vůz Tomáše Vejmoly, který si do té doby vedl velice dobře.

Divize D2

  1. Martin Gacík
  2. Jan Šindelář
  3. Lukáš Mihulka

Divize D6

  1. Ronald Hoffmann
  2. Miroslav Bodanský
  3. Jan Přibyl

Tuto jízdu vedl až na začátek cílové rovinky před posledním kolem Tomáš Jánoš, ale při výjezdu z poslední zatáčky před cílovou rovinkou mu odlétlo přední kolo a on skončil v bariéře.

Touring Autocross

  1. Jan Brožek
  2. Petr Šimurda
  3. Marcel Dlesk

Buggy1600

  1. Jakub Novotný
  2. Martin Vaculík
  3. Marco Gerhartl

SuperBuggy

  1. Petr Nikodém
  2. Vojtěch Vaculík
  3. Radek Jordák

Nejlépe odstartoval Vojta Vaculík, ale Petr Nikodém na něho neustále dotíral, až se mu podařilo se před něho ve čtvrtém kole dostat a první místo pak již nepustil.

Legenda Jaroslav Hošek dojel na sedmém místě. Víte, že tato legenda jezdí již svoji 49. autokrosovou sezónu?

Související obrázky: