Ve čtvrtek 5. května 2022 jsme navštívili v rodinném penzionu Čertousy na okraji Prahy Ollie Roučkovou, která zde uspořádala vzpomínkové odpoledne na Dakar 2022 a také nastínila plány pro Dakar 2023. Během odpoledne jsme také shlédli řadu videí a fotografií a vyslechli si řadu příhod a příběhů.

Ollie Roučková se zúčastnila již tří Dakarů, a všechny dojela. Poprvé jela rallye Dakar v roce 2018 na čtyřkolce Yamaha Raptor 700 a jako první Češka dojela Dakar až do cíle a přitom se umístila v kategorii žen na třetím místě a celkově v kategorii čtyřkolek na 26. místě. O rok později se na Dakaru objevila pro změnu v kategorii SSV s navigátorem Danielem Zelenkou a v této kategorii spolu dojeli na 20. místě. V tomto roce 2019 také získala Zlatý Volant – Cenu Elišky Junkové. Na následujících dvou Dakarech chyběla, aby na další Dakar 2022 přijela spolu se spolujezdcem Robertem Knoblochem na Suzuki Samurai, který na rallye připravili spolu s týmem dalších nadšenců v rámci projektu Z kopřiv na Dakar.

Pro příští rallye Dakar tým přijal další dakarskou výzvu, kvůli které se opět chystá změna v posádkách. Ollie Roučková totiž plánuje do Dakaru 2023 vyjet v čistě dámské posádce! Takže v jednom malém autě budou hned dvě dlouhovlasé blondýnky. Opět ve třídě classic.

Classici jedou jednodušší trať, protože velké duny by tyto staré vozy neprojely. Duny jsou v podstatě stejně velké, jako byly ty co se jezdily před třiceti lety a na které byly postaveny. Navíc ale mají nařízené časy na jednotlivé úseky, které musí dodržovat. Každá odchylka je odměněna trestnými body. Ale navigace je pro ně také náročná. Také jezdí podle roadbooků. Jezdci si ale tuto kategorii užívají. Někteří zahraniční jezdci závod berou spíše jako zajímavé dobrodružství a splněný sen než jako závod.

A kdo že to s Ollie tentokrát pojede?

S Ollie se znají již dlouho. Ona se o Ollie starala na cestách a Ollie ji zase učila jezdit na čtyřkolce. Až jednou takhle na jaře, spolu usedly do jednoho závodního vozu…

Revival Rallye Úslava 2022 se jela ve dnech 25. a 26. března 2022 a poprvé se na ni představila Ollie Roučková s novou navigátorkou a umístily se celkově na dvacátém místě a ve své kategorii na místě osmém! Samozřejmě jely se Suzuki Samurai… A krátce po této rallye již Ollie představila svoji novou spolujezdkyni pro rallye Dakar 2023: „Tahle holka předevčírem jela svou první rallye. Dojela dvacátá. Představuji vám svoji novou navigátorku pro Dakar 2023!“

A co na to řekla nová navigátorka?

„Naše cesta na Dakar začala právě na Rally Úslava. Na sedadlo navigátora jsem usedla úplně poprvé. V podstatě jsem šla do neznáma. Až dosud jsem nikdy nejela žádnou vteřinovou soutěž a s navigačními přístroji jsem se sžívala brzo ráno před rallye, kdy mě s nimi učil Robert Knobloch. S Ollie jsme dlouho nejlepší kamarádky, tréninkové parťačky, a závod jsme si vážně užily. Jen je škoda, že jsem přehlédla jedno okénko roadbooku, které nás katapultovalo z pódiového umístění až na místo osmé. Příště vím, na co si dát větší pozor!“

Takže až se jich po Dakaru 2023 budou ptát, kdy že spolu jely první závod, tak to bylo právě zde.

Na dakarské besedě bohužel navigátorka nebyla kvůli pracovnímu zaneprázdnění, ale Ollie s sebou přivedla svého letošního navigátora Roberta Knoblocha a mechaniky Petra Švece a Gabriela Žúbora. Navíc přijeli dakarským speciálem David a Petr Sovovi z týmu Riwald Dakar Team. Na dvoře penzionu tak byl k vidění kamion nedaleko kterého se krčily mnohem menší Suzuki Samurai. Všechna auta si příchozí mohli nejen prohlédnout, ale i osahat a k tomu se jim dostalo i odborného výkladu co je co.

Suzuki Samuraj se bude do dalšího ročníku Dakaru upravovat, protože se v závodě ukázaly některé problémy. Například prašnost v kabině, které proniká ze zadního prostoru vozu nebo tlumiče půjdou výše, protože dole dost trpí a navíc jsou příliš zranitelné. Také kompletně předělají elektrickou instalaci.

Na druhou stranu k náročnosti údržby Samuraie se mechanici shodli na tom, že: „Auto bylo nastavené dobře už z domova, takže jsme se obešli bez notebooku.“ 🙂

Také vyprávěli o problémech, o opravách i veselé příhody. I když některé začaly být veselé až po ukončení závodu. Tak třeba… Na přejezdu na start nechtěl Samík jet. Tak navigátor Robert volal mechanikům jestli neví proč, když předtím jel dobře. Po chvilce přišel pokyn: „Roberte zastav, nechal jsem v sání za filtrem hadr…“ Když se totiž čistí filtr, tak se hadrem ucpe sací potrubí aby se do něho nedostala špína. No ale pak se musí vyndat… Štěstí bylo, že si na to vzpomněli a nemusela se  závada složitě hledat.

A víte kolik měl Samurai spotřebu? Spotřeba za celou dobu byla kolem 10 litrů na 100 km, ale v nejnáročnějším terénu vylezla maximálně na 14 litrů. Víc nikdy. Za kolik jezdíte Vy?

Také mechanici z Riwald Dakar Team se přidali. Věděli jste třeba, že elektromotor v jejich hybridním Renaultu přidá na výkonu plných 300 koní? Ale také si postěžovali, že současné technologie jsou příliš těžké a potřebovaly by výrazně odlehčit.

Kromě toho se mechanici podělili o své zážitky z přejezdů. Příroda kolem silnic je nádherná, středy saudskoarabských měst jsou přímo výstavní, ale okraje měst jsou ve velkém kontrastu. Jsou velmi chudé.

Takže vzhůru na příští Dakar clasic 2023!

Související obrázky: