Děti ve čtvrtek přinesly vysvědčení a hned v sobotu 2. července 2022 je mohli vzít jejich rodiče do Sedlčanské kotliny. Zde totiž snad začala tradice setkávání příznivců Dakaru v Čechách. Samozřejmě mohli přijet i příznivci z Moravy, ale na ty organizátoři Posedlí Dakarem Open Air 2022 pamatovali také, a navštíví je v Přerovské rokli 30. července.

Sedlčanská kotlina je sice domovskou tratí pro sedlčanský tým Macíků, ale tentokrát to zde nebylo jenom o nich, i když samozřejmě oblíbená posádka pilot Martin Macík jr., navigátor František Tomášek a palubní mechanik David Švanda s Martinem Macíkem st. nemohla chybět. V Sedlčanské kotlině se setkali s legendami počátků Dakaru Jaroslavem Joklíkem, který byl součástí prvního českého týmu na Dakaru 1985, a Ladislavem Fajtlem, jenž na trať Dakarské rally poprvé vyrazil o tři roky později, tedy v roce 1988, a v roce 1996 dokončil Dakar na 3. místě. Dnes už má za sebou 20 ročníků Dakaru! Další přítomnou legendou byl legendární navigátor Josef Kalina.

Ze současných dakarských jezdců zde měli svůj bivak Martin Prokop, Tomáš Ouředníček a Martin Kolomý. Dva posledně jmenovaní přijeli i se svými syny Matějem a Martinem, kteří se nyní připravují na dakarskou rally v autokrosu. Z mladých autokrosařů se představili ještě Lukáš Pech a Ondřej Pospíšil. Také se přijel podívat i Martin Šoltys.

Motorkáře na akci zastupovali David Pabiška a Milan Engel. A také přijel čtyřkolkář Zdeněk Tůma.

Všichni přijeli se svými stroji, na kterých Dakar absolvovali a k tomu i s doprovodnými vozidly. No a co by to bylo za závodníky, kdyby se se svými speciály po sedlčanské trati neprohnali! A to ještě mezi jízdami vyprávěli o svých zážitcích nejenom z Dakaru.

Hlavní program sice začal až v poledne, ale již dvě hodiny předtím začali přicházet první fanoušci. Fanoušci si podrobně prohlédli vystavené vozy, popovídali si se závodníky, vyfotografovali se s nimi a nechali si od nich podepsat kartičky či plakáty. Ti odvážnější se zúčastnili soutěže o výměnu pneumatiky na závodním náklaďáku na čas nebo se i svezli na místní trati s vozy IVECO.

Mnoho z diváků si ve stánku s propagačními předměty dakarského týmu zakoupilo různé upomínkové předměty či oblečení. Mnoho fanoušků má ale trička již dávno doma, takže v nich rovnou přišli.  Sedlčanská kotlina se tak žlutými tričky zabarvila do žluta! Tady si ale mohli své starší modely „aktualizovat“ na poslední model. Nebo si je koupit jen tak, aby naše závodníky podpořili. Mezi prodávanými předměty byly i dvě originální zajímavosti. Byla to unikátní vlajka a hrneček, které byly připraveny přímo pro tuto akci a vyrobeny v omezeném množství. Kdo zaváhal, již ji nejspíš nesežene!

Celou akci měli macíkovci opět perfektně připravenou, a dokonce jim vyšlo i počasí. Tedy jim, vyšlo hlavně nám – divákům! Prostě celý slunečný den byl nabit zážitky a všichni zúčastnění odcházeli spokojeni!

Doufejme, že touto akcí byl položen základní kámen k nové tradici setkávání dakarských jezdců s fanoušky.

Související obrázky: