Tak a máme tu konec nejdelší a nejtěžší polské baji. Letošní ročník byl již čtrnáctý a kupodivu během něj vůbec nepršelo a bylo neobvykle slunečné a teplé počasí. Obvykle jsme se vracívali zabahnění a mokří, ale tentokrát jen zaprášení a trochu spálení od slunce.

Baja Poland je již po jedenácté součástí Světového poháru FIA v Baja Off-Road Rally. Ve Štětíně ale bojovali jezdci také o body do Evropského poháru v Baja Off-Road Rally a Mistrovství středoevropské zóny (FIA ČEZ). Kromě nich se na Route Columna Medica Baja Poland utkali účastníci Polského mistrovství, Mistrovství České republiky, Poháru Dacia Duster Motrio a Polského poháru, stejně jako Baja Poland Series – což je série pro posádky bez licence.

Celková délka trasy činila 742,22 km, z čehož 488,91 km byly rychlostní zkoušky. Do rallye Columna Medica Baja Poland 2022 nastoupilo celkem 78 posádek.

V neděli 4. září 2022 se tedy odjely dvě poslední etapy a pak následovalo pódium. Rychlostní zkouška se jela opět dvakrát a měřila 15 km. Po dojetí se všechny posádky postupně dostavily pro poháry a pamětní medaile, které dostali všichni účastníci Baja Poland 2022, jenž dojeli až do cíle.

Je jen škoda, že letošní baji se mnoho divácky atraktivních posádek neúčastnilo. Ani kategorie motocyklů ani čtyřkolek nebyly vypsané. Dokonce mezi posádkami chyběly i oblíbené místní, tedy polské, posádky. A například v nepřehlédnutelné kategorii kamionů jely nakonec pouze dva kamiony, a to tým Buggyra Racing svůj vůz přihlásil až na poslední chvíli, takže ještě ve čtvrtek nebyl uveden ve startovní listině.

Celkovým vítězem se stal opět, již po osmé, místní závodník Krzysztof Hołowczyc s navigátorem Łukaszem Kurzejou, kteří byli nejrychlejší v pěti rychlostních zkouškách. Druhé místo obsadili Portugalci Joao Ferreira a David Monteiro, kteří na ně celkově ztratili téměř 18 minut. Na třetím místě se umístili Michał a Julita Małuszyńscy. Všechny tyto tři vítězné posádky jely na vozech MINI John Cooper Works Rally.

Krzysztof Hołowczyc po soutěži řekl“Úroveň soutěže byla letos opravdu dobrá, protože jsme měli účastníky dvou důležitých sérií – Světového poháru a Evropského poháru. Asi nejtrdší boj proběhl mezi Michałem Małuszyńskim a Joao Ferreirou o celkové vítězství v Evropském poháru. Jsem rád, že všechna MINI fungovala perfektně. Po odstoupení našich hlavních soupeřů jsme se zaměřili už jen na boj s časem.”

A jak dopadly naše posádky?

Na celkově pátem místě dojela posádka Miroslav Zapletal a Marek Sýkora s Hummerem H3 Evo. Posádka František Brutovský s Petrem Hauptmannem s Fordem F-150 Evo týmu Ming Racing Sports v sobotu odstoupila pro technickou závadu. No a v kamionech zvítězila posádka Michal Valtr, René Kilián a Radim Kaplánek s Iveco Powerstar před posádkou Tatry Phoenix ve složení Jaroslav Valtr, Jaroslav Miskolci a Tomáš Sikola.

Celkové výsledky Columna Medica Baja Polsko 2022:

1. Hołowczyc/Kurzeja (POL/POL, MINI John Cooper Works Rally) 4:45:06.7 s

2. Ferreira/Monteiro (PRT/PRT, MINI John Cooper Works Rally)

3. Małuszyński/Małuszyńska (POL/POL, MINI John Cooper Works Rally)

4. Goczał/Janda (POL/POL, BRP Can-Am Maverick)

5. Zapletal/Sýkora (ČR/SR, Hummer H3 Evo)

6. Grajek/Łaskawiec (POL/POL, Toyota Hilux)

7. Koolen/Ceci (NLD/ITA, BRP Can-Am Maverick)

8. Alvarez Castellano/Panseri (ESP/FRA, Can-Am Maverick)

9. Althefiri/Vidal Montijano (KWT/ESP, BRP Can-Am Maverick)

10. Ventura/Brun (ITA/ITA, Yamaha YXZ 1000R)

Související obrázky: