Již několik let ho potkáváme na autokrosových tratích po celé republice. Postupně roste a stoupá divizemi od RacerBuggy 125 až k současné JuniorBuggy. Jeho jízda je dravá a někdy, zdá se, i dost drsná. Nikoliv však bezohledná k soupeřům. Je to prima kluk, který už nyní ví, co chce a jde si za tím! Skoro bych řekla: „celej táta!“

Pokud se domníváte, že mluvím o Martinu Kolomým mladším, tak jste se trefili! Dlouhé zimní přestávky jsme využili k povídání s různými závodníky o jejich začátcích, současných a ještě dalších plánech do budoucna. A mezi nimi nemohl Martin junior samozřejmě chybět. Minulá sezóna 2022 pro něho byla poslední sezóna v divizi RacerBuggy 250. Zvítězil v seriálu Radeč Cup a v MMČR se umístil celkově na 3. místě. S juniorkou jsme ho viděli již třeba v Humpolci na setkání mistrů a vypadalo to, že se s ní už sžil a jízdu si vyloženě užívá.

Kolik Ti je nyní let a kdy jsi s ježděním začínal? Pamatuješ se, kdy jsi něco poprvé sám řídil?

Je mi třináct a se závoděním v autokrose jsem začal v roce 2018. Ale již v pěti letech jsem začal jezdit na čtyřkolce. Moje první zkušenost za volantem byla v roce 2017, kdy jsem měl možnost si vyzkoušet vůz Opel Corsa.

Proč sis vybral právě autokros?

Líbily se mi malé buginky! A navíc tam bylo hodně jezdců, tak bylo s kým závodit!

Na svůj první závod se jistě pamatuješ? Jak jsi v něm dopadl?

Můj první závod byl v Humpolci v roce 2018 s RB 125, no bylo to všechno pro mne úplně nové a bohužel jsem v předposledním kole havaroval… Takový byl můj první závod.

Čeho si ve své dosavadní kariéře nejvíce ceníš?

Nejvíce si cením toho progresu! Ale nešlo by to bez dobrého manažera, tedy bez táty, bez mých mechaniků a samozřejmě bez těch lidí, co nás podporují a pomáhají nám. A taky by to nešlo bez sponzorů!

Vloni jsem jel poslední sezónu v RacerBuggy 250. Celkově jsem skončil na 3. místě. Bohužel mi po jedné diskvalifikaci chyběly body… Ale to jsou závody!

Jak se těšíš na přechod do další divize?

Přešli jsme až na konci sezóny 2022 a tak ještě uvidíme, jak se mi bude dařit. Budu se snažit do toho dávat 100 %, ale jsem nováček! I tak se těšíme, co nám sezóna 2023 přinese. Snažili jsme se přes zimu přichystat co nejlépe, tak uvidíme.

Buginu máš od Alfa Racing Factory Team – máš na ní nějaké individuální úpravy?

Pár úprav jsme na ní udělali, ale jsou to jenom detaily. Buggy z dílny ALFA Racing Factory Team je fakt top a už bude záležet jenom na mě, jak ji povedu!

S juniorkou jsme Tě už viděli třeba v Humpolci na setkání mistrů a vypadalo to, že jsi se s ní sžil a jízdu v ní si vyloženě užíváš…

Tak setkání mistrů jsem si fakt užil! Buggy mi sedla parádně a myslím, že si rozumíme!

Řídit juniorku je o 1000% lepší než RB 250! Je to obří rozdíl. Větší výkon, vyšší rychlost – prostě mě to baví!

Na závody ale potřebuješ i fyzickou přípravu – stíháš tedy i jiné sporty?

Doma se snažím během týdne každý den cvičit a rád jezdím na kole. V zimě zase hraju hokej.

Máš čas i na jiné koníčky než autokros?

Na koníčky mi už čas nezbývá, ale přes zimní období se snažím dělat i další sporty.

A co rodiče nebojí se o tebe?

Tak mamka se ségrou se sice o mě bojí, ale i přesto mě podporují! Autokros je přeci jeden z těch bezpečnějších sportů!

Autokros není zrovna laciný, kdo tě nejvíce podporuje? Koukám, že máš některé sponzory stejné jako táta…

Tak je to motorsport a ten úplně levný rozhodně není. Já si vážím všech sponzorů, protože bez jejich podpory bych nemohl jezdit na takové úrovni!

Jaké jsou Tvé plány na letošní sezónu a případně i na další sezóny?

Nejprve v březnu a dubnu chceme najet co nejvíce testovacích kilometrů. V dubnu nás čeká první republikový závod v Humpolci a v květnu následuje první Evropa. Letos chceme jet celou Evropu a republika je zatím v jednání.

Kdy Tě uvidíme na cross-country nebo dokonce na Dakaru? Plánuješ nebo chceš to vůbec zkusit?

Tak uvidíme, jestli někdy bude příležitost si vyzkoušet i Dakar. Zatím bych to nechal jako otevřenou příležitost a časem se uvidí. Přece jenom mám ještě nějaký čas. Ale zkusit Dakar by byla určitě skvělá zkušenost, která by mě mohla posunout dál.

Děkuji za milé povídání a přejeme, aby se Ti v následujících sezónách dařilo co nejlépe! A Foto-Moto.eu bude někde poblíž!

Související obrázky: