V sobotu 17. června 2023 navečer se v Pilníkově za fotbalovým hřištěm sešlo téměř padesát příznivců Dakaru. Dokonce se přijelo podívat i několik vzdálenějších přespolních příznivců. Z Velkého Meziříčí sem totiž za fanoušky přijel Tomáš Ouředníček a David Křípal, kteří spolu absolvovali již řadu závodů, a také spolu jeli a dojeli čtyřikrát rallye Dakar.

Tato posádka spolu poprvé vyrazila na Dakar v roce 2018, kdy se jelo na území Peru, Bolívie a Argentiny. Na svém druhém společném Dakaru, který se jel pouze na území Peru, spolu dosáhli zatím nejlepšího společného umístění – celkově dojeli na 18. místě a v jejich kategorii T1.1 dojeli osmí.

A protože v 19 hodin bylo na promítání ještě světlo, začalo setkání nejprve prohlídkou vozidel. Mnoho příchozích si vyzkoušelo, jak se sedí za volantem závodního speciálu Toyota LandCruiser 120, který absolvoval různé offroadové soutěže i samotnou rallye Dakar v kategorii T2. Zajímavé, že všichni si sedali pouze za volant. Místo co-pilota, tedy navigátora, nikdo nezkusil… Přitom i tam jsou zajímavé přístroje…

Potom se prohlídka přesunula do originálního doprovodného vozidla Ford F-750 Camper, kterého se do Evropy dovezly jen asi čtyři kusy. Takže ho na silnici potkáte jen velmi vzácně, tedy spíše vůbec. Tomáš ho zájemcům dopodrobna ukázal i se všemi zákoutími. Ukázal kde se spí, kde vaří, kde posádka tráví volné chvíle i kam chodí na WC a do sprchy. Nevynechal ani dílnu a sklad náhradních dílů. Zde v něm ale parkovala bugina Tomášova syna Matěje, který s ní před příjezdem do Pilníkova absolvoval autokrosový závod v Radči u Úpice. Prohlídku doprovodného vozidla dokonce absolvoval i dočasně indisponovaný zvědavec, který přijel na elektrickém vozítku. David ho vyvezl na plošině i s vozíkem k dílně. Sice se přes buginu nedostal do obytné části, ale dílnu s buginou viděl lépe než ti z obytné části. Poslední zbytky světla jsme potom využili ke společnému fotografování a podpisu plakátů. Tentokrát většina plakátů kromě podpisů obou závodníků nesla i osobní věnování.

Mezitím se zešeřilo, a tak mohlo začít promítání. Po krátkém úvodním videu přivítala organizátorka tohoto setkání Hana Blažková oba jezdce a také je stručně představila. Potom již začalo promítání fotografií a videí prokládané vyprávěním obou jezdců o jejich společných cestách různými ročníky Dakarské rallye. David neopomněl povyprávět o své nečekané aktivní účasti na letošním Dakaru 2023.

Na samotný závěr besedy došlo i na otázky diváků, a protože se již více ochladilo, přesunula se nakonec většina z nich do hospůdky Na hřišti, kde David zahájil výuku čtení roadbooku.

Související obrázky: