O víkendu 26. a 27. srpna 2023 se v Přerovské rokli sešli autokrosoví závodníci na již sedmém závodě letošního evropského autokrosového šampionátu.

Přerovský závod je zařazen do seriálu Mistrovstí Evropy, a tak se zde utkávají jezdci divizí Super Buggy, Buggy 1600, Junior Buggy a poháru Cross Car Academy.  Závod je dvoudenní a v sobotu se odjely měřené tréninky a první rozjížďky.

Letošním zpestřením tohoto závodu byl sobotní vložený závod známých osobností, které tak chtěli podpořit tento sport a pomoci jej propagovat. Bohužel vzhledem k počasí a stavu trati byl závod zkrácen pouze na jednu tříkolovou rozjížďku. Koneckonců kvůli počasí byly zrušeny i některé volné tréninky. Před půl jedenáctou totiž přišla bouřka s vydatným deštěm.

Během chvíle napršelo tolik vody, že trať byla rozbahněná a některé vozy měly problém odstartovat. Hlavně tedy vozy divize Cross Car s menšími koly.

 I přes minimální zkušenosti s autokrosem spolu soutěžili velmi statečně. A kdože měl tu odvahu usednout za volant závodních speciálů? Byli to oblíbený herec Martin Dejdar, moderátor Michal Kavalčík, možná známější pod přezdívkou Ruda z Ostravy, a letec Martin Šonka, který dnes jezdí a zítra létá. S těmito jezdci se také diváci setkali v sobotu na autogramiádě.

I letos se do soubojů v prestižní divizi Super Buggy zapojil Tomáš Enge jenž měl na této trati i ve stejné divizi premiéru již loni. Hned napoprvé se dostal do finále, ale tam po technických problémech skončil osmý. I tak si nevedl vůbec špatně! Uvidíme, jak se mu bude dařit letos. Zatím v první rozjížďce skončil na třetím místě.

Sobotní večer zakončily koncerty kapel Kameron a Harlej.

Související obrázky: