V neděli 27. srpna byly na programu druhé a třetí rozjížďky a semifinálové a finálové jízdy. Ráno vše začalo se zpožděním, protože noční vichřice kromě toho, že poškodila a zničila řadu stanů pod kterými stály závodní stroje, se také výrazně podepsala na trati. Trať tak bylo nutné na závody připravit, což chvíli trvalo.

Kromě toho v neděli také předvedl svoji leteckou show mistr oblohy a vítěz RED BULL AIR RACE Martin Šonka. Diváci tak viděli mistrovské podání mnoha výkrutů, přemetů, vývrtek i několik nízkých přeletů nad závodní tratí.

Potom již začaly finálové jízdy. Trať během jízd vysychala až ve finálových jízdách byla dost tvrdá, vyhlazená a nagumovaná. Při nakropení se tak stávala kluzkou, což finálové jízdy ještě více zdramatizovalo.

Nakonec byly závody pro české barvy celkem úspěšné, když na stupních vítězů téměř ve všech divizích bylo české zastoupení!

A jak to nakonec dopadlo?

V nejprestižnější divizi Super Buggy zvítězil Petr Nikodém následovaný Vítkem Nosálkem a Francouzem Vincentem Mercierem. Vít Nosálek jel letos první závod Mistrovství Evropy a jeho druhé místo je velkým úspěchem. V celkovém pořadí ME si Petr Nikodém upevnil svoji první pozici a za ním následuje Vincent Mercier. V této divizi jel svůj druhý závod také známý český závodník Tomáš Enge, který letos dojel na šestém místě.

Velký úspěch si vydobyl Martin Vaculík, když v divizi Buggy 1600 dojel na třetím místě! Stal se tak prvním jezdcem týmu 3RCZ.com ACCR Czech Team, který stál na stupních vítězů v Evropském šampionátu. Před ním dojeli němečtí závodníci Steven Laubach a Markus Wibbeler. Jakub Novotný sice dojel na čtvrtém místě, ale i tak si drží v ME pozici první před Markusem Wibbelerem.

V Junior Buggy jezdci dojeli ve stejném pořadí, jako je celkové pořadí ME. Tedy na prvním místě dojel náš Arnošt Florián následovaný Francouzem Malone Feuillandem a Holanďanem Nathanem Ottingem. Arnošt si tím upevnil svoji vedoucí pozici v ME.

V závodech Cross Car se na prvním místě umístil David Meat z Francie, ale další pořadí na stupních již patřila našemu Lukáši Svobodovi a Petrovi Doležalovi. Petr tak v celkovém pořadí poskočil na celkově čtvrtou pozici. V této divizi se představil i známý závodník ze světa automobilových rally Belgičan Thierry Neuville, který skončil na pátém místě.

V rámci Cross Car se zde ještě předvedli mladí talentovaní jezdci z Academy Trophy. Sice zde na stupních nestál žádný náš zástupce, ale jela zde Amálka Žídková. Ta se také v konkurenci deseti talentovaných závodníků z celé Evropy neztratila a skončila na krásném pátém místě.

Závod osobností

Po rozdělení medailí, ještě jednou spolu závodili osobnosti. Tentokrát Martina Šonku a Michala Kavalčíka doplnila známá úspěšná zpěvačka Olga Lounová. Na trať sice nejrychleji vyrazili oba mužští závodníci, ale po vzájemné kolizi za mamutem je Olga objela, čímž se dostala do čela a první pozici si již udržela až do cíle. A tak se naplnilo známé přísloví: Když se dva perou, třetí se směje!

Související obrázky: