V sobotu 5. srpna 2023 se v Sedlčanské kotlině i přes velmi nepříznivé počasí sešlo mnoho fanoušků dakarské rallye. Vzhledem k počasí je lze označit za opravdu nadšené skalní fanoušky.

Sedlčanská kotlina je domovskou tratí Macíků, ale již podruhé sem přijeli i další dakarští jezdci. Oblíbená posádka závodního kamionu – pilot Martin Macík jr., navigátor František Tomášek a palubní mechanik David Švanda zde samozřejmě nemohla chybět. Ze současných dakarských jezdců zde postavili svůj bivak Martin Prokop, Tomáš Ouředníček, Martin Kolomý či Karel Trněný. Dva z nich, Tomáš Ouředníček a Martin Kolomý, přijeli i se svými syny Matějem a Martinem, kteří se připravují na dakarskou rallye zatím v autokrosu. I jejich buginy byly v depu k prohlédnutí. Z mladých jezdců se představili ještě Lukáš Pech a Ondřej Pospíšil. Motorkáře na Open Air zastupoval David Pabiška a tým Moto Racing Group. Za čtyřkolkáře přijel Zdeněk Tůma. Opět nechyběla ani dakarská legenda Josef Kalina.

Hned v úvodu akce byl odhalen další český vůz kategorie T1+ týmu Workoutland ACCR Czech Team, se kterým se na příští ročník Dakaru chystá dvojnásobný účastník této rallye Karel Trněný se spolujezdcem Milanem Horylem. Karel si svůj debut v rallye Dakar absolvoval v roce 2017 za volantem kamionu rychlé asistence, se kterým podporoval Martina Prokopa a tým Buggyra. Do letošního ročníku rallye vyrazili na starším Fordu F-150 Raptor z dílny Miroslava Zapletala, ale skočili v páté etapě.

Během celého dne se všichni účastníci divákům ochotně podepisovali a fotografovali se s nimi. I když někteří závodníci byli neustále v pohybu a byl trochu problém je dohnat. Většina týmů prodávala různé upomínkové předměty a týmové oblečení. Řada fanoušků však již má týmové oblečení dávno doma, tak v něm rovnou do Sedlčan dorazili. I na letošní rok byla pořadatelem připravena originální vlajka a plastový hrneček pouze na tuto akci.

A protože i v Sedlčanech, obdobně jako na mnoha místech široko daleko, pršelo, vypadala trať podle toho. Na konci cílové rovinky byla velká louže téměř přes její celou šířku. Její průjezd byl však pro diváky atraktivní. I přes bahno a louže se všichni jezdci proháněli co to jen šlo! A také ve svých vozech svezli řadu diváků.

Akce Posedlí Dakarem – Open Air se konala sice teprve podruhé, ale hned od prvního konání se stala divácky velmi atraktivní a oblíbenou. Koneckonců, kde můžete vidět tolik našich dakaristů společně na jednom místě? A ještě na vás mají čas…

I přes nepříznivé deštivé počasí přišlo hodně posedlých Dakarem. Mnozí byli na počasí připraveni, neboť přišli v holínkách a pláštěnkách případně s deštníky. Diváci odcházeli domů sice mokří, mnohdy zabahnění, ale spokojení!

Související obrázky: