V Poříčí nad Sázavou se o víkendu 12. a 13. srpna 2023 opět sešlo mnoho hvězd evropského autokrosu. Tentokrát se utkaly v rámci Mezinárodního mistrovství republiky a Mistrovství zóny střední Evropy. Samozřejmě nechyběla celá česká špička.

Mezi jezdci se na poříčské trati objevil i desetinásobný německý mistr Evropy v divizi SuperBuggy Bernd Stubbe. Z českých jezdců zde jsou například Petr Nikodém, Radek Jordák, Jakub Kubíček, Zdeněk Antony, Vladislav Štětina, Vojtěch Vaculík, David Horák a nemůže chybět ani legendární Jarda Hošek! Posledně jmenovaný jede už sice svoji padesátou závodní sezónu, ale i tak ji jezdí velmi aktivně a zde v Poříčí jel před půl stoletím svůj první závod. Jen v této divizi je přihlášeno 29 závodníků celkově jich pak je přihlášeno 167 závodníků!

Dokonce sem zavítal i Ital Natale Casalboni, který sice v Maďarsku rozbil svůj bílý Mitsubishi Colt, ale sem přijel s modrým Mitsubishi Lancer Evo IX, takže jsme ho viděli v kategorii Touring Autocross.

Sobota přivítala účastníky závodu krásným slunečným počasím. Na závod skoro až zbytečně teplo. Ale zase lepší než déšť…

Celé dopoledne a začátek odpoledne probíhaly měřené tréninky. Hned v prvním měřeném tréninku se podařilo Janu Brožkovi hodit svůj vůz na bok. A to mu prý mechanici před výjezdem na trať říkali „Podívej, jak je to krásný, dovez to takhle zpátky!“ No nepovedlo se…

Dalším byl ve druhé rozjížďce divize Buggy 1600 Christian Brunner ze Švýcarska. Ten předvedl několik salt. Z hrozivě vypadající nehody však vyvázl nezraněn. V divizi D2 došlo pro změnu ke vzplanutí Opelu se startovním číslem 521 Pavla Čepka, ale ihned se seběhli hasiči z okolních věží a nedali ohni šanci.

Dramatická byla také první rozjížďka Touring Autocross, kdy Natale Casalboni jel dlouho na první pozici, ale na cílové rovince při nájezdu do posledního kola ho předjel Marcel Dlesk a potom ještě těsně před cílovou vlajkou Jirka Bret, takže nakonec Natale skončil třetí.

Ani divize Super Buggy se neobešla bez boudy. Předvedl ji Vojta Vaculík.

Je dobře, že všechny sobotní karamboly skončily bez zranění účastníků. A po večerním koncertu a ohňostroji se již všichni, tedy jezdci i diváci, těší na další nedělní rozjížďky a potom semifinálové a finálové jízdy.

Související obrázky: