V páteční těsně předpolední čas se v sídle Toyota Central Europe – Czech sešli novináři a příznivci posádky Tomáš Ouředníček a David Křípal, kteří na Dakar 2024 vyrazí v barvách nového týmu Toyota Gazoo Racing Czech. Ústředí Toyoty totiž hostilo poslední tiskovou konferenci před odesláním závodního speciálu Toyota Hilux GR T1+ lodí do Saudské Arábie se setkali s novináři a fanoušky na tiskové konferenci.

Podle původních plánů se měl český tým zúčastnit několika závodů Světového poháru, ale protože příprava vozu byla náročná, tak účast ve španělském závodě Baja Espaňa Aragon byla nakonec jediným závodem, kterého se tým Toyota Gazoo Racing Czech měl možnost zúčastnit. Tým toho prostě více nezvládl.

Převážná část vozů jedoucích v barvách Toyota Gazoo Racing pojede Dakar 2024 s přeplňovanými motory. Ovšem kapota vozu české posádky ukrývá osvědčený atmosférický pětilitrový osmiválec.

Proč nemají také turbo?

„Ukazuje se, že mít motor s turbodmychadlem je na dálkových soutěžích výrazně výhodnější. My jsme však pro první start na Dakaru v tomto autě vsadili na jistotu. Na atmosférický motor jsme zvyklí a nyní již není na takto zásadní změnu prostor,“ říká Tomáš Ouředníček.

Jaký mají na příští Dakar cíle?

Na tiskové konferenci ředitel českého zastoupení Toyota a Lexus Martin Peleška vysvětlil: „Dakar 2024 spadá do první fáze projektu naší koncepční spolupráce Toyoty s tímto českým závodním týmem. Spolupráce je naplánována na pět let.“ A dodává: „Letos nemůžeme očekávat přední umístění ani vítězství, ale chceme, aby tým dojel do cíle… na co nejlepším umístění. Tým se nejprve musí s vozem pořádně seznámit a objevit všechny jeho limity.“

Vůz má totiž jiné vyvážení a vyladění podvozku, než byla posádka zvyklá z předchozích vozů. Proto se s ním musí seznámit, aby jej dovedla plně využít.

Co říci závěrem?

„Auto funguje fantasticky. Byli jsme překvapeni, jaké jsou jeho možnosti. Je to úžasný vůz a všechny jeho limity vlastně ještě ani neznáme,“ říká pilot Tomáš Ouředníček a dodává: „Na Dakar se s ním strašně těšíme!“

Rallye Dakar 2024 začne netradičně až 5. ledna 2024. Závodníci celkem ujedou 7891 km z toho 4727 km měřených rychlostních zkoušek celkem ve dvanácti etapách.

Související obrázky: