V neděli 17. března 2024 přišla posádka Toyoty Hilux GR T1+ pilot Tomáš Ouředníček a navigátor David Křípal do Velkého Meziříčí povyprávět svým partnerům o uplynulém Dakaru a nastínit další týmové plány.

Letošní Dakar pro ně byl tak trochu jiný.

Poprvé na něj totiž vyrazili s vozem Toyota Hilux GR T1+ v barvách nového českého týmu Toyota Gazoo Racing Czech. Vzhledem k hektickým přípravám před samotným Dakarem 2024 vyjeli s vozem do písečných dun až při vlastním závodě.

A letos je ale od samého začátku pronásledovala smůla. Již v prologu se čelně setkali s francouzským vozem, který jel v hlavní stopě v protisměru. Škody na voze sice nebyly velké, ale v krátkém úvodním prologu ztratili drahocenný čas, takže do dalších etap startovali ze zadnějších pozic. Hned v další etapě se projevila nezkušenost posádky s tímto vozem, protože si pilot upravil nastavení podvozku, takže auto sice bylo rychlé v dunách, ale na pevném povrchu poskakovalo, a tudíž nebylo možné jet naplno. K tomu ještě asi půl hodiny hledali jeden navigační bod.

Vrcholem byl okamžik, kdy je předjelo jejich vlastní zadní kolo… „Byl to obrovský problém,“ popisoval dramatickou situaci Tomáš, „utrhly se nám všechny štefty, které drží kolo na náboji. Náhradní jsme nevezli a vypadalo to na konec v soutěži.“ David však není jen zkušený navigátor, ale i mechanik, tak si i s touto situací poradil – „půjčil“ si tři štefty z předního kola. Oprava byla ale zdlouhavá, a tak nestihli dojet do bivaku. Navíc v další jízdě museli pokračovat opatrně, protože sice tam měli tři štefty, ale zároveň na dvou kolech tři štefty chyběly… Tato závada je tedy velmi neobvyklá.

Takže závadu sice odstranili a mohli pokračovat, ale dostali jednačtyřicetihodinovou penalizaci. A takováto ztráta se v dnešním rychlém Dakaru prakticky nedá dohnat, a navíc posádka startovala až ke konci startovního pole. Navíc v předposlední etapě do nich zezadu narazila bugina s opět francouzskou posádkou.

Na cílovou rampu, ale nakonec dojeli

Nakonec jsme byli klasifikovaní jako devětatřicátí. Pokud bychom neztratili noc v poušti a nedostali tu obrovskou penalizaci, mohli jsme být v první dvacítce. Ale takový je Dakar. Pro nás je podstatné, že jsme splnili hlavní cíl – tedy dojet a lépe poznat možnosti a schopnosti nového auta,“ řekl jezdec. „A důležité je také to, že jsme jako jedna z mála posádek projeli úplně všechny navigační body a nezískali tak žádnou další penalizaci. Za to patří velký dík hlavně Davidovi,“ zdůraznil pilot. 

A hlavní plán pro tento rok? Zabudovat do auta přeplňovaný motor!

Související obrázky: