V páteční podvečer 8. března 2024 se ve Frýdštejnském kulturním domě sešel Míla Janeček z Dakar mobilem a jeho hosté – absolventi Dakaru – s jejich fanoušky. Někteří z hostů jsou již dakarskou legendou, to znamená, že Dakar dokončili alespoň desetkrát. Ale doplnil je nováček, který na dojetí svého prvního Dakaru zatím čeká – když se nepovedlo letos, za rok bude mít další pokus.

Konkrétně jsme se setkali s několika motorkáři, mezi nimiž byl náš letošní druhý nejlepší motorkář Milan Engel, který dojel na krásném dvaadvacátém místě. Navíc to pro něho byl již desátý dokončený Dakar, a tak se stal letos legendou. Dalšími motorkáři na setkání byl Honza Veselý a, jak sám říká, „v zájmu civilizace“ dorazil David Pabiška – oba jsou také dakarskými legendami. Doplnil je ještě letošní nováček, který měl sice na poprvé smůlu a nedojel, ale zato poskytnutím náhradního dílu umožnil dokončit závod Milanovi Engelovi – Jára Romančík. A ještě dorazil i Roman Krejčí, který uvažuje i o možnosti návratu do této rallye.

Další účastníci besedy absolvovali Dakar v kategorii kamionů. Z vítězné posádky přijel známým legendárním kamionem Frantou palubní technik David Švanda a k němu dorazil i navigátor Franta Tomášek. Kluci s sebou přivezli letošního vítězného Beduína. Menšího Beduína za druhé místo s sebou přivezl mechanik posádky Aleše Lopraise Jirka Stross.

Míla Janeček si postupně zval hosty na pódium a oni vyprávěli své zážitky a pocity z letošního i starších Dakarů. Při zajímavém vyprávění proloženém promítáním videa i fotografií večer rychle utekl. Na závěr ještě proběhlo obvyklé fotografování s fanoušky a autogramiáda.

Dakarská beseda pod Frýdštejnem 2024

Související obrázky: