V neděli 24. března 2024 v Sedlčanské kotlině tým MING Racing Sports oficiálně představil svůj upgradovaný vůz, takže od teď již tým jezdí v kategorii T1+!

Ještě v pátek mechanici na voze dodělávali nějaké drobnosti a v sobotu v pražském Hummer centru se s ním poprvé svezla jeho posádka František Brutovský a Petr Hauptmann. A hned o den později vůz vyzkoušela na autokrosové trati v Sedlčanech.

A protože Sedlčanská kotlina je domovskou tratí úspěšného kamioňáka Martina Macíka, přišel se na kolegy z „malých“ aut podívat ve své týmové oranžové bundě. A jak je vidět na některých fotografiích, měl si týmem MINGu o čem povídat.

Když mezi jízdami byla chvíle klidu, tak jsme si s pilotem týmu MING Racing Sports Františkem Brutovským povídali:

Dnes tu máš nové auto. Kdo ho navrhoval a stavěl?

Stavěl ho můj tým a spolupracovalo na něm spousta specialistů.

Takže teď už máš plnohodnotné auto kategorie ultimate T1+, co bys nám o něm řekl?

Je to nesrovnatelné s T1. Všecko je v podstatě jiné, hlavně podvozek je úplně jiný než u T1. Mám z toho auta velkou radost!

Koukal jsem, že jste to vzali z gruntu včetně nové kapotáže, věnovali jste se i aerodynamice…

Mě hrozně nadchla aerodynamika u dakarských vozů AUDI. Nemám sice rád elektroauta, ale tyto mají hezký design. A na ten zadek jsme se nechali AUDInou trochu inspirovat.

A jaké má vůz technické parametry?

Tak je to opět Ford s objemem motoru 5,38 l. Kvůli velkým kolům se musely udělat jiné převody. Ty převody, ale udělaly hodně, protože teď to auto je takové agresivnější a funguje s nimi líp. Má asi 395 koní a kroutící moment je něco přes 600 N/m.

Stavěli jsme ho s ohledem na spolehlivost, aby prostě vydrželo.

Aby přežilo Dakar bez větších oprav…

No tak to se asi nestane, ale myslím, že by ho mohlo dát…

Už máš první jízdy za sebou, jaký na Tebe udělalo auto dojem?

Podvozkové vlastnosti jsou vynikající, takže za mě určitě jednička s hvězdičkou!

Jaké máš závodní plány na následující období?

Trochu jsme to letos ochudili. Teď jsme jeden závod vynechali, protože jsme ho chtěli brát tak trochu jako „testovací“, ale nakonec jsme se rozhodli jinak. Místo toho pojedeme už příští měsíc Baja Drawsko Pomorskie. Potom přijde na řadu testování v Tunisu a následovat bude Hungarian Baja, Baja Poland, Baja Aragón a doufám, že pak dál Qatar International Baja, Dubai International Baja a pak už Dakar 2025.

Nějaké závody, ale asi ještě přibydou. Na můj vkus je to málo. Loni jsme odjeli osmnáct závodů a letos abychom jich odjeli jenom šest se mi zdá málo. Takže něco ještě přibude. Asi zřejmě v Polsku, protože to je jednak mistrovství České republiky, a také to je blízko.

Spíš budeme vybírat bližší závody, abychom nalítali nějaké ty kilometry a získali to auto tak nějak „do ruky“ a pořádně ho vyzkoušeli.

Když jsem s Tebou mluvil loni na podzim, tak jsi plánoval i Dakar 2025. A podle všeho se to nezměnilo?

Ano, stále to platí. Tohle auto připravujeme na Dakar. I když původně jsem se domníval, že bych ho mohl odjet s turbovým autem, ale to už tak nevidím, takže pojedeme s tímto.

Doufám, že všechno dopadne podle mých očekávání, takže na konci roku ten Katar, pak Dubaj a nakonec Dakar. Takže auto stráví konec roku tam.

Děkuji za rozhovor a ať se Vám kluci daří!!!

Související obrázky: