Letošní zastoupení českých posádek na Columna Medica Baja Drawsko Pomorskie 2024 nebylo velké. Ve třídě T1+ / Ultimate jel tým MING Racing Sports. Vůz řídil František Brutovský, ale tentokrát ho navigoval Josef Radina.

Počasí bylo celý víkend deštivé a občas sněžilo. Vlezlá zima s teplotami jen těsně nad nulou ale byla stále. Nám bylo zima a závodníkům to klouzalo. A hlavně motorkáři a čtyřkolkáři, či posádky SSV bez čelních skel na tom byly asi podobně. I přesto jsme po celou dobu závodu sledovali, jak se týmu daří.

Tým si nakonec dojel pro celkově 16. místo a ve své kategorii skončili těsně pod pódiem. Tedy čtvrtí.

Na konec zbylo i trocha času se na průběh závodu poptat i samotné posádky Františka Brutovského a Josefa Radiny.

Františku, jak se Ti závod líbil?

Byl to pro náš tým první závod s novým autem, takže spíš takový ostrý test. Závod se nám líbil, ale samozřejmě to mohlo být lepší… 😀

A auto fungovalo dobře?

S autem jsem velice spokojený! Chvíli ale asi ještě potrvá, než si zvyknu na to, že toho pobere víc než T1. Ale pomalu a jistě se spolu sžíváme… 😀

Tentokrát Tě nemohl navigovat Tvůj navigátor Petr Hauptmann, tak jej zastoupil Josef Radina. Osvědčil se?

Na to, že na sedadlo na straně navigátora zasedl po tolika letech, tak si myslím, že paráda! Navigace probíhala hladce a dovedl nás do cíle, což je důležité.

A jak hodnotíte vaši účast na Baja Drawsko?

Celkově jsme obsadili 16. místo a ve své kategorii jsme byli těsně pod pódiem na čtvrtém místě. Hlavně jsme si i přes nepřízeň počasí a náhradníka v navigaci vše užili a odcházíme s dobrým pocitem.

Ještě bych chtěl poděkovat celému našemu týmu, že jsme bez problémů dokončili další náročný závod! A fanouškům děkujeme za podporu a fandění!

A jak to viděl navigátor Josef Radina?

Po kolika letech jsi se vrátil na sedadlo navigátora?

Šest let jsem navigoval v rallye Rudolfa Kohouta, potom dva roky Sandru Pokornou a nakonec dva roky Petra Hozáka. Ale to už je sedm let! Baja Drawsko byla moje navigátorská premiéra v cross-country.

Jak jsi viděl závod ze své sedačky?

Můj návrat do role navigátora byl těžký a závod díky počasí taky. V pátek jsem udělal nějaké chyby, ale na sobotu jsem se již díky novým zkušenostem připravil lépe. Navigování v cross-country není stejné jako v rally!

Normálně jsi mechanik a nyní jsi se v autě svezl při závodě. Jak auto fungovalo?

Auto je skvělé! Z pohledu mechanika jsem dostal příležitost v něm sedět v ostrém závodě a předčilo moje očekávání. Chci poděkovat všem co se podíleli na jeho stavbě. Odvedli dobrou práci!

Děkuji za rozhovor a přejeme mnoho dalších úspěchů.

Související obrázky: