S Kiki Vaňkovou jsme se opět potkali na závodech v Polsku. Konkrétně na Baja Szczecinek 2020 (fotografie z tohoto letošního závodu najdete v článcích níže). Když jsme si s ní povídali minule, tak nám prozradila, že jejím snem je Dakar. Nyní se svému snu opět trochu přiblížila. Závody typu baja jsou dalším stupínkem k uskutečnění jejího snu a zde ve Szczecinku se ho zúčastnila poprvé.

Toto byla Tvoje první baja – jaké z ní máš dojmy? Jak se Ti líbila?

Líbila se mi moc! Dojmy z ní mám suprové. Bylo to přesně tak, jak jsem si představovala.

Jak ses na ni připravovala? Stejně jako na ostatní závody nebo jinak?

Snažila jsem se cvičit ruce a jezdit na kole. Na čtyřkolce jsem bohužel seděla jen párkrát. Roadbook jsem se učila už někdy v zimě s přítelem, kdy mi vysvětloval co, a jak znamená. Jo a vlastně i ve čtvrtek před pátečním startem.

S jakými pocity jsi jela na pódium?

Strašně mi bušilo srdce a adrenalin se mi doslova valil v žilách, ale užila jsem si to.

Jak se Ti jel závod? Zdála ses mi před vyjetím na trať nervózní…

Závod se mi jel parádně!

Ano, byla jsem opravdu hodně nervózní. Bála jsem se, že se ztratím už na přejezdu a nestihnu včas dojet do časovky nebo že se ztratím třeba během závodu, že se něco pokazí na stroji nebo že se mi něco stane, protože jet na Baje je opravdu velké riziko.

Práce s roadbookem byla pro Tebe nová… Dařila se navigace?

Nečekala jsem, že se s roadbookem tak rychle sžiju. Jen v namotávání hodně, ale opravdu hodně tápu 😀 . Musím říct, že mě závod podle navigace strašně bavil!

Takže jsi nebloudila? Nebo bloudila jen málo?

Zabloudila jsem 3x. Dvakrát to bylo na přejezdech, kde jsem pozdě a špatně odbočila a jednou se mi to stalo na trati, ale to jsem se hned vrátila zpátky a pokračovala dál.

Jak pro Tebe závod probíhal?

Skvěle! Bavilo mě to moc, fyzička byla také skvělá, trať byla také krásně namotaná a písek mi strašně vyhovoval.

A co se Ti na závodě nelíbilo?

Jediné, co se mi nelíbilo, tak ty přejezdy, ty pro mě byly fakt strašné 😀 . Jinak nemohu asi nic vytknout. Přeci jen je to má první zkušenost s Bajou.

Čtyřkolka jela bez problémů?

Naprosto. Po každé etapě jsem jí pohladila na nádrži, že to se mnou holčička nevzdala a dovezla mě celou a sebe také.

A se závěrečným umístěním jsi spokojená nebo jsi tajně doufala v lepší?

Popravdě řečeno já ani takhle skvělé umístění nečekala! Počítala jsem s tím, že dojedu poslední. V pátek to pro mě bylo neuvěřitelný, když mi v depu řekli rodiče, že jsem pátá. Byl to skvělý pocit a hnalo mě to další den ještě více vpřed! Pro mě byla největší výhra to, že jsem dojela celá.

Lze srovnat baju a závody co jezdíš doposud?

Organizačně je to na úplně jiné úrovni než Offroadmaraton. Přeci jen, offroad se jezdí na stejné trati třeba tři hodiny. Na baje se naopak jezdí stále na něčem novém. Člověk neví, co ho potká za 5km, kdežto na tom offroadu to ví. Na baje jedeš opravdu na hranici. Víš, že uděláš něco trošku špatně a jdeš ze sedla, pohneš v rychlosti více se řidítky a jdeš, přehlétneš zatáčku a jdeš. Pro mě osobně je to daleko větší adrenalin než závody, které jsem jezdila doposud!

Kterou další baju pojedeš? Uvidíme Tě třeba v Polsku nebo v Maďarsku? Pokud se tedy pojedou…

Líbí se mi Baja Poland, která se pojede teď v září, ale bohužel zrovna na ten termín jsem byla pozvaná na Audi sraz do Špindlerova Mlýna. Takže se chystám na Baju do Maďarska, která se jede 25. – 27. září 2020.

Děkuji za rozhovor a věřím, že se Ti tvé sny splní!

Související obrázky: