I letos autokrosovou sezónu zakončilo v sobotu 14. října 2023 tradiční Setkání mistrů v Humpolci. Snad to letošní nebylo poslední, i když hlavní organizátor Josef Špaček, předseda AMK Zálesí Humpolec k jezdecké účasti řekl: „Chápu, že po sezoně už toho mají všichni plné zuby, ale účast má sestupnou tendenci. Proto si pohráváme s myšlenkou tuto tradici Setkání mistrů ukončit.

Jako doprovodný program si diváci mohli v depu prohlédnout vůz Toyota GR DKR Hilux T1+ týmu Ultimate Dakar Racing / Toyota Gazoo Racing Czech. Vedle stánku Toyoty stál doprovodný dakarský kamion kategorie T4 Martina Prokopa, který si diváci mohli prohlédnout i zevnitř, a naproti se diváci zastavili ve stánku Holek za volantem. Vedle jejich stánku stál vůz Buggy Tatra V6 Jaroslava Hoška, se kterým v roce 1988 zvítězil v závodech Mistrovství Evropy v Poříčí nad Sázavou a na Malorce. Renovace zatím není dokončena, ale buggy je vystavena k padesáté závodní sezóně Jaroslava Hoška.

Setkání mistrů se zúčastnili i tři vítězové svých kategorií Mistrovství Evropy: Petr Nikodém za SuperBuggy, Jakub Novotný za Buggy 1600 a Arnošt Florián za JuniorBuggy. Tito tři evropští mistři se zde utkali v závodě na koloběžkách.

Trať byla celá nově upravena a bylo to na ní opravdu znát. Tréninky a rozjížďky se odjely za sucha. I finálové jízdy divizí racer buggy se ještě odjely za sucha. Když jely plechy, tak trochu sprchlo. Po nich jely buggy 4×2 a tam byl déšť mnohem výraznější. Ovšem před finálovou jízdou divize KartCross zapršelo fakt silně. Po prvním kole nebyla většina vozů zepředu téměř k poznání a následné problémy s kluzkou tratí silně ovlivnily pořadí. Třeba favorit Standa Brousek, který zde zkoušel evropský CrossCar, skončil až na šestém místě. Na druhou stranu podle Josefa Špačka silný déšť zároveň ukázal, že: „Nově zrekonstruovaná trať bude fungovat i při těchto extrémních podmínkách.

K finálové jízdě divize CartCross Stanislav Brousek po závodě řekl: „Před finále se spustil velký liják. My trochu váhali s volbou pneumatik. Jako většina ostatních jsme nakonec nechali slicky. Po startu hned v první zatáčce jsem dostal několik ran od soupeřů, kteří to nestihli dobrzdit. Potom to už bylo jen o přežití. Měl jsem několik kontaktů, párkrát si zapředjížděl a několikrát byl předjet.

Nakonec byl závod i přes slabší jezdeckou účast dost dramatický a i trať, která letos doznala mnoha změn, se osvědčila. Příští rok se na ní jistě párkrát sejdeme a doufejme, že i na Setkání mistrů.

Související obrázky: