Na konci minulé zimy jsme si povídali s Františkem Brutovským, pilotem vozu Ford F150 Evo týmu MING Racing Sports, o jeho jezdeckých začátcích i plánech do budoucna. Nyní s příchodem další zimy (a s koncem letošní závodní sezóny) se opět potkáváme na testování v Bělé pod Bezdězem.

O víkendu 18. a 19. listopadu 2023 zbudoval svůj bivak v Bělé pod Bezdězem offroadový tým MING Racing Sports. Přijel s doprovodným kamionem a několika závodními vozy počínaje Racer Buggy 160 až po Ford F150 Evo. Závodníci i mechanici byli oba dny k dispozici pro všechny zvídavé dotazy návštěvníků. Petr Hauptmann příchozí zájemce zasvěcoval s pomocí roadbooku do tajů navigace, zatímco řidiči je vozili po trati. K dispozici měli tři vozy – Ford F150 Evo řízený Františkem Brutovským, Landrover Freelander Rally TH, který střídal Igor Furugláš s Can-Am Maverick X3 Turbo. Nejmenší buginku proháněl Adrian Furugláš, ten ale nikoho nevozil… 🙂 o to divočeji se však v sobotu proháněl…

Mimochodem Franta svezl i Hanu Blažkovou, která po jízdě stručně prohlásila: „Bylo to brutus!“

No a pak již byl čas na krátké rozhovory. Protože František stále vozil zájemce o spolujízdu, tak jsme si nejprve povídali s Petrem Hauptmannem.

Co nám řekl Petr Hauptmann?

V posledních letech Tě vídáme jako součást týmu MING. Jak dlouho v něm vlastně jsi?

V MINGu jezdím třetí sezónu, od roku 2020.

Navigátora děláš od začátku a koho jsi navigoval před Frantou Brutovským?

Navigátora dělám od roku 2017. Prvně jsem navigoval Luboše Marešu tam od nás ze Kdyně. Bylo to na Baja Poland. Potom jsem navigoval Fandu Macháčka, ještě když jsme jezdili ve West Bohemia Racing. A mohl jsem se svézt s Ultimate Dakar Racing, tam jsem odjel šest závodů, kde jsem navigoval Igora Furungaše a Pavla Fuchse. A mohl jsem si odnavigovat i Tomáše Ouředníčka na dvou závodech. Prvním byla Baja Poland a pak ještě Baja Satu Mare.

S kým se ti jezdilo nejlépe?

Hmm, nejlíp… No asi nejlíp se mi jezdí teďka s Fandou. Je to tím, že už spolu jezdíme takhle dlouho, takže je tam ta sehranost, kamarádský kolektiv. V tom autě se známe nejdéle, tak se mi s ním jezdí nejlíp. Víme toho o sobě hodně a funguje to.

A nechtěl jsi někdy řídit?

Zkušenost za volantem mám, protože můj první závodní počin v roce 2016 kdy jsem si sedl za volant ve svým týmu West Bohemia Racing, kde jsem řídil a jezdili jsme offroad maratony, kde jsme to vlastně i dva roky po sobě vyhráli. A vyhráli jsme i čtyřiadvacítku. Takže řídit jsem si zkusil. Bavilo mě to. Ale to navigování je pro mě zodpovědnější práce a baví mě to. Je tam posun někam nahoru. Jsou tam plány na Dakar. Proto to dělám.

Jako navigátor musíš znát i technickou stránku auta, takže měl bys ho umět i v závodě opravit?

Určitě! Chodím normálně na dílnu s klukama. Takže vlastně defacto veškeré zásahy, který umí kluci zvládnu udělat taky. Neříkám teda, že i vyměnit motor nebo převodovku, ale je to tak, že rameno, poloosu a další věci, co se mohou rozbít na cestě, tak jsem schopen opravit. To i trénuji, abych auto dostal vždycky ke klukům do servisu.

Máš s autem na závodech hodně práce?

Nemám… Auto je vždy super připravený. Nyní máme bezvadný tým mechaniků, kteří se o auto starají. A když nás trápily nějaké ty závady, které jste viděli na závodech, tak to byly za nás banální závady, například nefunkční stěrače, kdy nový motůrek přestal fungovat nebo upadlo také nové ramínko. Technický problém nikdy nebyl. To auto je krásně připravené.

Takže myslíš, že auto je již připravené i na Dakar?

Toto auto už odjelo Dakar ještě když ho řídil Míra Zapletal a myslím si, že je připravené a Dakar by mohlo jet. Je na to koneckonců stavěné.

Říkal jsi, že si s Frantou rozumíte, takže když ho naviguješ poslouchá pokyny?

Poslouchá… Právě že si dobře rozumíme. Myslím, že si rozumíme i jako mimo auto. Sedli jsme si v autě i mimo auto a baví nás to oba!

Když porovnáš navigaci, kterou používáte na bajách a která je na Dakaru – liší se hodně od sebe?

No určitě. My jsme zatím neměli možnost jet na to hledání těch bodů, takže to budu muset ještě trénovat. Potřebujeme jet nějaký africký závod, třeba jako je Marocco Desert Challenge nebo Africa Eco Race, abychom si vyzkoušeli i jízdu v písku a podle jejich navigace. Zatím jezdíme seriál baja, který je oproti Dakaru odlišný.

Když jsem mluvil na jaře s Frantou, tak říkal, že by chtěl jet Dakar 2025, pojedeš po jeho boku?

Určitě by to byl můj splněný sen odjet si Dakar na místě spolujezdce! Ale tato otázka je spíš na Frantovi… Já mohu říci: „Ano, chci ho odjet“, ale záleží na týmu.

Vy vlastně ještě nemáte odjetou kvalifikaci na Dakar?

Ano, my musíme odjet ten africký závod. FIA závody máme. Ty už jsme objížděli a jezdíme je, ale nemáme závod africký.

No a pak František Brutovský zastavil, aby mu vyměnili mechanici kola, a tak přišel čas popovídat si i s ním. Ze začátku byl ale velmi strohý:

Plán na Dakar stále trvá, prozradil František Brutovský

V posledních letech máš stále stejného navigátor Petra Hauptmanna, takže si rozumíte?

Jo, rozumíme si spolu.

Dakar plánujete také spolu?

Taky spolu plánujeme Dakar.

Jaké závody jste letos absolvovali?

Letos jsme absolvovali celou Evropu (Cross country rally FIA CEZ), k tomu ještě maďarský šampionát a tři závody mistrovství FIA World Cup.

A jak se Vám v nich dařilo?

Co se týká Evropy, tak tam se nám podařilo v Řecku vyjet páté místo. Potom jsme jeli jejich národní mistrovství a tam jsme skončili druzí.

Takže jsi s letošní sezónou spokojen?

Já jsem spokojený. Celkově jsme vyjeli na maďarském šampionátu třetí místo.

A co auto, splňuje očekávání?

S autem jsme spokojeni.

Na jaře jsi říkal, že plánujete účast na Dakaru 2025 platí to stále?

Platí to stále a doufám. Doufám, že to všechno stihneme. Myslím si, že to stihneme!

Před Dakarem ale musíte absolvovat ještě jakousi kvalifikaci, třeba Marocco Challenge…

Na ten se chystáme v příštím roce. My jsme už ale nějaké ty závody odjeli, tak by kvalifikace asi nebyla nutná, ale stejně to Maroko chceme jet. Příští rok chceme co nejvíce najet hlavně v písku. Takže pojedeme víceméně vše, co bude na písku, co se bude blížit Dakaru.

Máte zkušenosti s pískem?

Zatím vůbec. Bude to pro nás nová zkušenost pro Dakar velice nutná.

Máte již naplánované i další závody, kterých se zúčastníte?

Určitě Evropu, něco ze svěťáku, Marocco Challenge a jestli to půjde tak i další závody v písku. Taky zkusíme Real Way to Dakar, což je vlastně něco jako Intercontinental Rally. Je to vlastně jakoby starý Dakar, který končí v Senegalu u Růžového jezera.

Myslíš, že se to pojede i přes současnou bezpečnostní situaci?

Já si myslím že jo, protože jsou stále otevřené přihlášky. A jede se to tuším od 22. ledna do 3. února.

Jo a letos ještě pojedeme Mikulášskou rallye, což je taková naše srdcovka, která se jede v maďarském Veszprému. Jsou to vesměs jen krátké RZ 15 až 25 kilometrů převážně v šotolině, jsou tam i skoky, takže to je spíše pro WRCčka, ale pro nás taky výborná trať. Je to vlastně část Hungarian Baja.

My Vám oběma přejeme úspěšnou příští sezónu a doufáme, že se na některých závodech potkáme!

Související obrázky: